Dzisiaj rewolucyjne pierogi! Bezglutenowe! Bez grama tłuszczu! A smakują jak te "tradycyjne"!
Podjęłam próbę przygotowania pierogów z mąki kukurydzianej i... z dumą stwierdzam, że próba się powiodła! Pierogi wyszły rewelacyjne! Oczywiście farsz nie mógł być tradycyjny, ponieważ jak to ja- musiałam pokombinować. Całość zdecydowanie do powtórzenia! :)
Składniki:
Farsz
- 1 mały batat
- 1 łyżka wodorostów wakame
- 1 łyżka ziaren lnu
- listki mięty
- przyprawy: papryka słodka, sól himalajska
- 1 szklanka mąki kukurydzianej
- 1/3 szklanki wrzątku
- dodatkowo: mąka kukurydziana do wałkowania ciasta
Farsz
- Wodorosty wakame namoczyć w wodzie (30 minut), po czym wymienić wodę i gotować je do miękkości (20 minut), a następnie posiekać na drobno.
- Batata obrać ze skórki i ugotować, następnie wystudzić i rozgnieść z dodatkiem przypraw oraz wodorostów.
- W mące zrobić zagłębienie i wlać wodę, jednocześnie stopniowo wyrabiając ciasto.
- Ciasto rozwałkować (w razie potrzeby podsypać mąką) i wykroić koła.
- Na każdy kawałek ciasta nałożyć farsz i zakleić brzegi, które przed tym lekko zwilżyć wodą.
- Pierogi wrzucić delikatnie do gotującej się wody i gotować przez około 2-3 minut do ich wypłynięcia.
- Gotowe pierogi podać z listkami mięty i ziarnami lnu.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Kalorie:
Całość (15 pierogów)- ok. 630kcal
1 pieróg- ok. 42kcal
genialnie to wymyśliłaś!
OdpowiedzUsuńAle świetny farsz
OdpowiedzUsuńNo proszę :-) super :-) zjadłabym z chęcią takiego pierożka :-)
OdpowiedzUsuńOd jakiegoś czasu chodzą za mną pierogi. Dzięki za zdrowy przepis! :)
OdpowiedzUsuńMagda, a czy orientujesz się, czy takie pierogi, ulepione, przeżyją wizytę w zamrażarce lub noc w lodówce? W zeszłym roku na święta próbowałam zrobić bezglutenowe pierogi z mąki ryżowej - z lepieniem nie było tragedii, po ugotowaniu też nie, ale jak część zostawiłam na noc w lodówce to strasznie mi popękały :(
OdpowiedzUsuńNiestety ja nie testowalam czy przezyja w lodowce ale mysle ze moga sie zachowac podobnie jak Twoje... ewentualnie ugotowalabym wszystkie i dopiero wtedy przechowalabym je w lodowce a przed jedzeniem odsmazylabym na patelni po prostu ;)
UsuńMadziu jakie wymyślny skład, pięknie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńO matko! One są genialne! W dodatku taaaakie zdrowe! :)
OdpowiedzUsuńmasz genialne pomysły
OdpowiedzUsuńPyszne pierożki, z mąki kukurydzianej jeszcze nie próbowałam:)
OdpowiedzUsuńidealnie dla mnie <3 :D
OdpowiedzUsuńTe pierogi to dla mnie całkiem nowa "bajka" . Nie robiłam i nie jadłam pierogów z takim nadzieniem. Chętnie spróbowałabym :)
OdpowiedzUsuńooo.. ależ nowoczesne nadzienie do pierogów.. :D ciekawe jak smakuje?
OdpowiedzUsuńMuszę się kiedyś pokusić ;)
Ach, brzmi wspaniale :D
OdpowiedzUsuńTakich jeszcze nie jadłam, zapowiada się pysznie :)
OdpowiedzUsuńJakie ciekawe pierogi :) Chętnie bym spróbowała.
OdpowiedzUsuńjestem bardzo ciekawa smaku, nigdy jeszcze nie próbowałam wodorostów wakame (:
OdpowiedzUsuńA nam niestety wogóle nie wyszło ciasto ... próbowaliśmy na wszystkie sposoby i cały czas się rozpadało... co mogliśmy robić źle ?? proszę o odpowiedź !
OdpowiedzUsuńCiasto jest rzeczywiście bardziej delikatne, niż to tradycyjne z mąki pszennej, ale nie miałam dużego problemu z jego rozpadaniem się. Jeśli nie zależy Wam, aby pierogi były wegańskie to proponuję dodać jajko, które może nadać elastyczności ;)
Usuń