12 listopada 2015

PIEROGI KUKURYDZIANE Z FARSZEM Z BATATÓW I WAKAME

Dzisiaj rewolucyjne pierogi! Bezglutenowe! Bez grama tłuszczu! A smakują jak te "tradycyjne"!


Podjęłam próbę przygotowania pierogów z mąki kukurydzianej i... z dumą stwierdzam, że próba się powiodła! Pierogi wyszły rewelacyjne! Oczywiście farsz nie mógł być tradycyjny, ponieważ jak to ja- musiałam pokombinować. Całość zdecydowanie do powtórzenia! :)



Składniki:
Farsz
  • 1 mały batat
  • 1 łyżka wodorostów wakame
  • 1 łyżka ziaren lnu
  • listki mięty
  • przyprawy: papryka słodka, sól himalajska
Ciasto
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 1/3 szklanki wrzątku
  • dodatkowo: mąka kukurydziana do wałkowania ciasta
Przygotowanie:
Farsz
  1. Wodorosty wakame namoczyć w wodzie (30 minut), po czym wymienić wodę i gotować je do miękkości (20 minut), a następnie posiekać na drobno.
  2. Batata obrać ze skórki i ugotować, następnie wystudzić i rozgnieść z dodatkiem przypraw oraz wodorostów.
Ciasto

  1. W mące zrobić zagłębienie i wlać wodę, jednocześnie stopniowo wyrabiając ciasto.
  2. Ciasto rozwałkować (w razie potrzeby podsypać mąką) i wykroić koła.
  3. Na każdy kawałek ciasta nałożyć farsz i zakleić brzegi, które przed tym lekko zwilżyć wodą.
  4. Pierogi wrzucić delikatnie do gotującej się wody i gotować przez około 2-3 minut do ich wypłynięcia.
  5. Gotowe pierogi podać z listkami mięty i ziarnami lnu.

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (15 pierogów)- ok. 630kcal
1 pieróg- ok. 42kcal

20 komentarzy:

  1. No proszę :-) super :-) zjadłabym z chęcią takiego pierożka :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Od jakiegoś czasu chodzą za mną pierogi. Dzięki za zdrowy przepis! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Magda, a czy orientujesz się, czy takie pierogi, ulepione, przeżyją wizytę w zamrażarce lub noc w lodówce? W zeszłym roku na święta próbowałam zrobić bezglutenowe pierogi z mąki ryżowej - z lepieniem nie było tragedii, po ugotowaniu też nie, ale jak część zostawiłam na noc w lodówce to strasznie mi popękały :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety ja nie testowalam czy przezyja w lodowce ale mysle ze moga sie zachowac podobnie jak Twoje... ewentualnie ugotowalabym wszystkie i dopiero wtedy przechowalabym je w lodowce a przed jedzeniem odsmazylabym na patelni po prostu ;)

      Usuń
  4. Madziu jakie wymyślny skład, pięknie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  5. O matko! One są genialne! W dodatku taaaakie zdrowe! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszne pierożki, z mąki kukurydzianej jeszcze nie próbowałam:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Te pierogi to dla mnie całkiem nowa "bajka" . Nie robiłam i nie jadłam pierogów z takim nadzieniem. Chętnie spróbowałabym :)

    OdpowiedzUsuń
  8. ooo.. ależ nowoczesne nadzienie do pierogów.. :D ciekawe jak smakuje?
    Muszę się kiedyś pokusić ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Takich jeszcze nie jadłam, zapowiada się pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jakie ciekawe pierogi :) Chętnie bym spróbowała.

    OdpowiedzUsuń
  11. jestem bardzo ciekawa smaku, nigdy jeszcze nie próbowałam wodorostów wakame (:

    OdpowiedzUsuń
  12. A nam niestety wogóle nie wyszło ciasto ... próbowaliśmy na wszystkie sposoby i cały czas się rozpadało... co mogliśmy robić źle ?? proszę o odpowiedź !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto jest rzeczywiście bardziej delikatne, niż to tradycyjne z mąki pszennej, ale nie miałam dużego problemu z jego rozpadaniem się. Jeśli nie zależy Wam, aby pierogi były wegańskie to proponuję dodać jajko, które może nadać elastyczności ;)

      Usuń