Babeczkom towarzyszy pyszny krem jaglany oraz biały mak!
Każdą babeczkę na sam koniec udekorowałam suszoną morwą białką, która jest po prostu przesłodka!
Składniki:
Babeczki
- 4 łyżki mąki z żołędzi
- 2 łyżki płatków jaglanych
- 2 białka jajek
- 1 dojrzały banan
- 2 łyżki białego maku
- 2 łyżki cukru pudru trzcinowego
- 60g kaszy jaglanej
- 1,5 szklanki mleka
- 1 łyżka białego maku
- 1 łyżka cukru pudru trzcinowego
- morwa biała suszona (firmy OWOCOWY RAJ)*
Babeczki
- Banana zblendować z białkami.
- Dodać mąkę z żołędzi, płatki jaglane, mak i cukier, po czym jeszcze raz zblendować całość.
- Masę przełożyć do foremek i piec około 30 minut w 195 stopniach.
- Kaszę jaglaną opłukać i ugotować razem z makiem w mleku.
- Ostudzoną kaszę zblendować z cukrem.
- Babeczki udekorować kremem i morwą białą.
*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
Kalorie:
Całość (8 babeczek)- ok. 980kcal
1 babeczka- ok. 123kcal
Strasznie mi się własnie ostatnio marzą jakieś wypieki z kaszy jaglanej albo ogólnie kasza jaglana w wersji na słodko. Super propozycja, może i sama spróbuję takie cudo wyczarować. :-)
OdpowiedzUsuńJeszcze nie jadłam żołędzi;)
OdpowiedzUsuńJa ani żołędzi ani białego maku! Trzeba to szybko nadrobić :)
UsuńPodpisuje się!
UsuńNa czasie z tym białym makiem :) I morwa... trochę mi się za nią tęskni, bo dawno nie jadłam :(
OdpowiedzUsuńAle fajnie wyglądają :-)
OdpowiedzUsuńAbsolutnie musze spróbować. Z mąki żołędziowej jeszcze nic nie robiłam. Może czas zacząć? :)
OdpowiedzUsuńzdecydowanie polecam :)
Usuńkusząca propozycja :)
OdpowiedzUsuńale cudowne!
OdpowiedzUsuńWspaniałe:)
OdpowiedzUsuń