25 sierpnia 2020

Babeczki jesienię pachnące


Składniki:

  • jajka - 3 szt.
  • banan dojrzały - 1 szt.
  • syrop klonowy - 3 łyżki
  • napój owsiany - 250 ml
  • cynamon - 1 szczypta
  • kardamon - 1 szczypta
  • zmielone goździki - 1 szczypta
  • mąka pszenna pełnoziarnista - 6 łyżek
  • mąka z komosy ryżowej - 2 łyżki
  • mąka kukurydziana - 2 łyżki
  • śliwki świeże - 5 szt.
  • krem kakaowy - 6 łyżek

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki oprócz śliwek dokładnie ze sobą zblenduj.
  2. Ze śliwek wyciągnij pestki, pokrój je na drobno i wmieszaj w masę.
  3. Masę przełóż do foremek (najlepiej sylikonowych) i piecz około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu odstaw do wystygnięcia.
  4. Każdą babeczkę posmaruj zdrowym kremem kakaowym.

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Lekkie i kolorowe sajgonki


Składniki:

  • ryż brązowy okrągły - 200 g
  • cebula - 1/2 szt.
  • oliwa - 1 łyżka
  • passata pomidorowa - 400 g
  • dojrzałe awokado - 1 szt.
  • świeży pomidor - 2 szt.
  • kiszona czerwona kapusta - 1 szklanka
  • jogusrt naturalny - 200 g
  • czosnek ząbek
  • sól - 1,5 łyżeczki
  • pieprz mielony - 0,5 łyżeczki
  • oregano - 1 łyżeczka
  • arkusze ryżowe - 14 szt.

Przygotowanie:

  1. Na oliwie zeszklij posiekaną cebulkę, następnie dodaj passatę pomidorową, lekko ją zredukuj i na koniec wymieszaj z wcześniej ugotowanym ryżem, solą, oregano oraz pieprzem.
  2. Awokado i pomidory pokrój w paski.
  3. Jogurt naturalny wymieszaj z solą oraz drobno posiekanym czosnkiem.
  4. Każdy arkusz ryżowy namocz w wodzie, a następnie nałóż łyżkę ryżu, plaster awokado, kawałek pomidora, łyżeczkę jogurtu oraz kapustę - bardzo dokładnie zawiń i gotowe!

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Deser 2w1


Składniki:

  • Banan dojrzały - 2 szt.
  • Maliny mrożone - 3 garści
  • Napój migdałowy - 1 szklanka
  • Chia - 4 łyżki
  • Napój kokosowy - 1,5 szklanki
  • Syrop klonowy - 1 łyżka
  • migdały - 1 łyżka
  • winogrono - 1 garść
  • morele - 2 szt.
  • borówki - 1 garść

Przygotowanie:

  1. Chia dzień wcześniej (co najmniej 4 godziny wcześniej) wymieszaj z napojem kokosowym oraz syropem klonowym i odstaw do lodówki.
  2. Gdy pudding chia będzie gotowy zabierz się za przygotowanie smoothie. Banany zblenduj z napojem migdałowym oraz mrożonymi malinami i przełóż do miseczek.
  3. Następnie do każdej z miseczki dodaj po połowie puddingu chia.
  4. Całość ozdób ulubionymi owocami (u mnie borówki, morele, wingorono) oraz orzechami (u mnie migdały).

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Wegetariańskie zielone sushi


Składniki:

  • ryż do sushi - 300 g
  • nori - 6 szt.
  • świeży ogórek gruntowy - 3 szt.
  • awokado (dojrzałe) - 1 szt.
  • tofu wędzone - 1 szt.
  • kremowy serek śmietankowy - 1 opakowanie
  • majonez wasabi - 6 łyżek


Przygotowanie:

  1. Ryż do sushi ugotuj zgodnie z instrukcją na opakonaiu. Gdy wystygnie zabierz się za zwijanie rolek.
  2. Ogórki i awokado obierz ze skórki - pokrój w słupki. Tofu również pokrój w podłużne części.
  3. Na każdym nori nałóż ryż (pozostawiając 1 centymetr od jednej z krawędzi) następnie rozsmaruj łyżkę majonezu wasabi, serek śmietankowy oraz nałóż kilka kawałków ogórka, tofu oraz awokado - zwiń bardzo dokładnie (możesz to zrobić z pomocą maty bambusowej).
  4. Powyższą czynność powtórz z pozostałymi 5 arkuszami nori. Każdą rolkę pokrój na kawałki i gotowe!

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Gazpacho z awokado i ogórka

Składniki:

  • Dojrzałe awokado (najlepiej odmiana hass) - 2 szt.
  • świeże ogórki gruntowe - 8 szt.
  • jogurt naturalny - 400 g
  • sok z cytryny - 3 łyżki
  • cebula (słodka odmiana) - 1/2 szt.
  • sól - 1 łyżeczka
  • pieprz mielony - 1 łyżeczka
  • koperek świeży - 4 łyżki
  • oliwa - 2 łyżki
  • przyprawa z suszonym pomidorem - 2 łyżki
  • tortille kukurydziane - 2 garści

Przygotowanie:

  1. Awokado i ogórki obierz ze skórki, następnie zblenduj wraz z jogurtem, sokiem z cytryny, cebulą, koperkiem, oliwą oraz solą i pieprzem - przełóż do miseczek.
  2.  Jeśli składniki nie były z lodówki, przed podaniem schłodź całość w lodówce, a następnie udekoruj przyprawą z suszonym pomidorem, posiekanym koperkiem, plastrami awokado oraz kukurydzianymi tortillami.

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.