Fasola mung o zielonym kolorze, dość drobna różni się smakiem od tej zwykłej białej. Jest o wiele bardziej delikatna, ma kremowy, charakterystyczny smak. Najbardziej lubię ją wykorzystywać właśnie we wszelkiego rodzaju burgerach.
Kotleciki świetnie nadają się do zjedzenia same, ale również jako "wkładka" do zdrowego burgera! :)
Składniki:
- 100g fasoli mung
- 2 łyżki mąki sojowej
- 2 łyżki sezamu
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- przyprawy: majeranek, czosnek niedźwiedzi, pieprz ziołowy, sól sezamowa
- Fasolkę namoczyć przez 8 godzin, a następnie ugotować do miękkości.
- Mąkę sojową wymieszać z 6 łyżkami wody.
- Ugotowaną fasolę zblendować z mąką, przyprawami i sosem sojowym.
- Uformować kotleciki i obtoczyć je w sezamie.
- Piec około 35 minut w temperaturze 180 stopni.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Kalorie:
Całość (12 kotletów)- ok. 540kcal
1 kotlet- ok. 45kcal

