15 kwietnia 2015

CIASTO Z KUSKUSU ZE ŚLIWKAMI

Ciasta na bazie kasz są jednymi z moich ulubionych, ponieważ jednocześnie ze słodkim smakiem są również pożywne i naprawdę można się nimi najeść!
Takie 2w1! :)

Ciasto na bazie kuskusu świetnie nadaje się na śniadanie, przekąskę w ciągu dnia, czy podwieczorek- spokojnie może zastąpić posiłek w ciągu dnia :)

Ciasto jest raczej mało skomplikowane i nie wymaga wielu wymyślnych składników (mąkę migdałową można zamienić dowolną) :)


Składniki:
  • 6 łyżek kaszy kuskus (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 3 łyżki mąki migdałowej
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1 banan
  • 2 białka jajek
  • garść suszonych owoców (jabłka, gruszki, śliwki)
  • 1 łyżeczka stevi
  • śliwki

Przygotowanie:
  1. Zagotować szklankę mleka, następnie wrzucić kuskus oraz pokrojone suszone owoce i odstawić pod przykryciem na 15 minut.
  2. Do kaszy dodać pozostałe mleko, mąkę migdałową oraz zblendowanego banana i białka ze stevią- całość wymieszać.
  3. Masę przełożyć do formy i na wierzch ułożyć kawałki śliwek.
  4. Ciasto piec około 40 minut w 190 stopniach.
Pyszna, delikatna kasza w połączeniu z niepowtarzalnym smakiem śliwek to zdecydowanie coś dla mnie! :)


*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
 
Kalorie:
Całość (8 kawałków)- ok. 935kcal
1 kawałek- ok. 117kcal