4 października 2014

MURZYNEK Z CZARNEJ FASOLI

Nowa propozycja tradycyjnego ciasta!


Długo zastanawiałam się jak wykorzystać czarną fasolkę... i doszłam do wniosku, że najlepiej wykorzystam ją piekąc popularne ciasto "Murzynek".

Oczywiście jest to nowa odsłona tego ciasta- wegańska i bezglutenowa! A jednak obłędnie pyszna ;)

Fasola posiada dużo białka, banan to naturalna słodycz, a orzechy nerkowca są bogate w magnez, fosfor, czy żelazo. Dlatego taki podwieczorek to nie tylko przyjemność, ale również porządna porcja bardzo wartościowych składników odżywczych!

W ten sposób możemy połączyć przyjemne z pożytecznym ;)


Składniki:
  • 200g czarnej fasoli
  • 3 łyżki mąki sojowej
  • 2 banany
  • 100ml mleka migdałowego
  • 3 daktyle
  • 1 łyżka orzechów nerkowca
  • 2 łyżeczki stevi
Przygotowanie:
  1. Fasolę namoczyć (najlepiej całą noc), a następnie ugotować do całkowitej miękkości.
  2. Zblendować banany z daktylami, stevią i mąką sojową oraz mlekiem migdałowym.
  3. Do masy dodawać stopniowo fasolę przez cały czas blendować- do uzyskania gładkiej konsystencji.
  4. Do całości dodać pokruszone orzechy nerkowca, wymieszać i przełożyć do małej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni.
Teraz nie pozostaje nic innego, jak delektować się zdrowym i pysznym podwieczorkiem!

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (10 kawałków)- ok. 1270kcal
1 kawałek- ok. 127kcal