1 czerwca 2019

KULE JAGLANE NIEŹLE NADZIANE

A może by tak coś słodkiego? Ale niestandardowego? A może by tak użyć kaszy?

A bardzo proszę! :)



Składniki:

  • 200 g kaszy jaglanej

  • kilka kropki aromatu pomarańczowego

  • 400 ml mleka migdałowego

  • 1 łyżka ksylitolu

  • 100 g płatków owsianych

  • 50 g płatków migdałowych

  • garść winogron

  • garść jeżyn

  • do podania: świeża mięta, masło orzechowe, dżem truskawkowy


Przygotowanie:

  1. Kaszę jaglaną opłucz, a następnie ugotuj w mleku z dodatkiem ksylitolu i aromatu pomarańczowego.

  2. Ostudzoną kasze zblenduj i formuj z niej kulki do środka wkładając winogrono lub jeżyny.

  3. Gotową kulę obtocz w zblendowanych i wymieszanych płatkach migdałowych i owsianych.

  4. Gotowe kule udekoruj świeżą miętą.


Kalorie:

Całość (12 kul) - ok. 1955 kcal

1 kula - ok. 163kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.