18 marca 2014

WIOSENNE SPRING ROLLS

Warzywny ogródek na talerzu!!

W oczekiwaniu na powrót wiosny, która już w tym roku zawitała przygotowałam kolorowe mini spring rollsy!

Przyrządzenie tego dania sprawiło mi wiele przyjemności :) Oczywiście dużą zasługę w tym miał smak, ale również wesołe kolory i kompozycja.

Danie jest proste w przygotowaniu, a jednocześnie zdrowe!



Składniki:
  • 6 arkuszy papieru ryżowego
  • 5 łyżek kaszy KUSKUS
  • 30g groszku
  • 50g małych marchewek
  • 5 różyczek brokułu
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • przyprawy: curry, kurkuma, czosnek, zioła prowansalskie, koperek, pieprz cytrynowy
Przygotowanie:
  1. Kaszę kuskus wymieszać z przyprawami i zalać wrzącą wodą na pół cm ponad poziom kaszy.
  2. Brokuł ugotować w lekko osolonej wodzie.
  3. Przygotowaną kaszę wymieszać z groszkiem, koncentratem i sosem sojowym.
  4. Papier ryżowy przygotować według instrukcji na opakowaniu- każdy arkusz namoczyć kilkanaście sekund w ciepłej wodzie.
  5. Na rozłożony papier ryżowy nałożyć kaszę z groszkiem oraz marchewkę i zawinąć.
  6. Na talerzu ułożyć spring rollsy i resztę warzyw.
I warzywny, wiosenny, pełen kolorów i zdrowia ogródek gotowy!


Kalorie:
Całość (6 sztuk)- ok. 400kcal
1 sztuka- ok. 67kcal