Warzywny ogródek na talerzu!!
W oczekiwaniu na powrót wiosny, która już w tym roku zawitała przygotowałam kolorowe mini spring rollsy!Przyrządzenie tego dania sprawiło mi wiele przyjemności :) Oczywiście dużą zasługę w tym miał smak, ale również wesołe kolory i kompozycja.
Danie jest proste w przygotowaniu, a jednocześnie zdrowe!
Składniki:
- 6 arkuszy papieru ryżowego
- 5 łyżek kaszy KUSKUS
- 30g groszku
- 50g małych marchewek
- 5 różyczek brokułu
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- przyprawy: curry, kurkuma, czosnek, zioła prowansalskie, koperek, pieprz cytrynowy
- Kaszę kuskus wymieszać z przyprawami i zalać wrzącą wodą na pół cm ponad poziom kaszy.
- Brokuł ugotować w lekko osolonej wodzie.
- Przygotowaną kaszę wymieszać z groszkiem, koncentratem i sosem sojowym.
- Papier ryżowy przygotować według instrukcji na opakowaniu- każdy arkusz namoczyć kilkanaście sekund w ciepłej wodzie.
- Na rozłożony papier ryżowy nałożyć kaszę z groszkiem oraz marchewkę i zawinąć.
- Na talerzu ułożyć spring rollsy i resztę warzyw.
Kalorie:
Całość (6 sztuk)- ok. 400kcal
1 sztuka- ok. 67kcal
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz