I niespodzianką w środku! :)
Zdecydowanie uwielbiam smak amarantusa w wypiekach. Daje specyficzny, jednak według mnie bardzo dobry smak!
Po kilku udanych próbach użycia amarantusa w słodkościach (między innymi w ciasteczkach: tutaj i tutaj) postanowiłam po raz kolejny zastosować go jako dodatek do moich babeczek :)
A w środku każdej babeczki niespodzianka- suszona śliwka!
Według mnie super połączenie wszystkich składników. Na pewno zrobię je po raz kolejny.
Dodatkowo przy użyciu bezglutenowych płatków owsianych i nieprzetworzonego twarogu wypiek jest zupełnie bezglutenowy.
Składniki:
- 4 łyżki mąki owsianej (zmielonych płatków owsianych)
- 3 jajka
- 8 łyżek poppingu z amarantusa
- 2 łyżki twarogu 0%
- 1 banan
- 2 łyżeczki stevi
- 0,5 łyżeczki sody
- 12 suszonych śliwek
- Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę.
- Wszystkie pozostałe składniki połączyć ze sobą za pomocą blendera.
- Następnie powoli mieszając, dodać ubite białka.
- Do sylikonowych foremek przełożyć ciasto, a na wierzch każdej położyć śliwkę i lekko wcisnąć w środek (niezbyt mocno, aby nie opadła na dno podczas pieczenia).
- Piec przez około 30 minut w 180 stopniach.
Kalorie:
Całość (12 babeczek)- ok. 810kcal
1 babeczka- ok. 68kcal
mam takie same foremki silikonowe :)
OdpowiedzUsuńwyglądają smacznie i kuszą :)