14 stycznia 2016

CIECIERZYCOWE KĄSKI Z DYNIĄ I MĄKĄ Z LNU

Pora karnawału to pora na przeróżne przekąski!
Zatem ja również nie odstępuję ani na krok i tworzę w kuchni zdrowe zamienniki niezdrowych przekąsek oraz zupełnie nowe propozycje!

A dzisiaj kąski z lnu- lekko pikantne, idealne na każdą imprezę, czy po prostu wieczór przy dobrym filmie :)


Składniki:
  • 100g ciecierzycy
  • kawałek dyni hokkaido
  • 3 łyżki mąki z lnu
  • 3 łyżki płatków jaglanych
  • 2 łyżki kaparów
  • 1 łyżka sezamu
  • przyprawy: sól sezamowa, chilli, bazylia
Przygotowanie:
  1. Ciecierzycę namoczyć przez noc, a następnie ugotować.
  2. Dynię również ugotować i zblendować na puree z ciecierzycą, mąką z lnu, kaparami, płatkami jaglanymi i przyprawami.
  3. Z masy uformować małe kuleczki, które następnie obtoczyć w sezamie.
  4. Piec około 20- 25 minut w 180 stopniach. 

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (18 kąsków)- ok. 680kcal
1 kąsek- ok. 38kcal