Zatem ja również nie odstępuję ani na krok i tworzę w kuchni zdrowe zamienniki niezdrowych przekąsek oraz zupełnie nowe propozycje!
A dzisiaj kąski z lnu- lekko pikantne, idealne na każdą imprezę, czy po prostu wieczór przy dobrym filmie :)
Składniki:
- 100g ciecierzycy
- kawałek dyni hokkaido
- 3 łyżki mąki z lnu
- 3 łyżki płatków jaglanych
- 2 łyżki kaparów
- 1 łyżka sezamu
- przyprawy: sól sezamowa, chilli, bazylia
- Ciecierzycę namoczyć przez noc, a następnie ugotować.
- Dynię również ugotować i zblendować na puree z ciecierzycą, mąką z lnu, kaparami, płatkami jaglanymi i przyprawami.
- Z masy uformować małe kuleczki, które następnie obtoczyć w sezamie.
- Piec około 20- 25 minut w 180 stopniach.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Kalorie:
Całość (18 kąsków)- ok. 680kcal
1 kąsek- ok. 38kcal
Fajna na sprawa na impreze :)
OdpowiedzUsuńWspaniała przekąska na impreze. Ten dodatek dyni bardzo mi sie spodobal :-).
OdpowiedzUsuńPyccccchhhhhoootaaa!!!!! :)
OdpowiedzUsuń