26 kwietnia 2016

WEGAŃSKI KOKOSOWY JAGIELNIK Z CZEKOLADOWĄ POLEWĄ Z KONOPI

Brzmi skomplikowanie, a tak naprawdę to ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu i w 100% wegańskie!

Nie wymaga pieczenia i można przechowywać je w lodówce kilka dni, ale nie sądzę, że bardzo szybko wyląduje w Waszych brzuchach ;)

Polewę przygotowałam z czekoladowego deseru z konopi, co było strzałem w 10 :)


Składniki:
  • 200g kaszy jaglanej
  • 800ml napoju kokosowego
  • 5 łyżek wiórków kokosowych
  • 2 łyżki syropu z jakonu
  • deser z konopi czekoladowy

Przygotowanie:
  1. Kaszę jaglaną dwukrotnie opłukać, po czym ugotować w napoju kokosowym.
  2. Po ugotowaniu do kaszy dodać syrop z jakonu oraz wiórki kokosowe- całość wymieszać i przełożyć do formy (wyłożonej filią spożywczą), po czym odstawić do schłodzenia oraz stężenia.
  3. Gotowe ciasto podać z czekoladowym deserem konopnym wymieszanym z 2 łyżkami napoju kokosowego, na koniec całość posypać wiórkami kokosowymi.

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 1625kcal
1 kawałek- ok. 135kcal