16 grudnia 2015

ZAPIEKANE NALEŚNIKI ORZECHOWO- PIERNIKOWE

Zazwyczaj mając ochotę na słodkie decyduję się na upieczenie ciasta, bądź wykonanie go w wersji raw.
Ale tym razem postanowiłam zrobić coś pomiędzy ciastem, a zwykłym deserem i tak wyszedł zapiekany naleśnik! :)

Oczwyiście w wersji świątecznej :)


Składniki:
Naleśniki

  • 3 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 łyżka mąki ryżowej
  • 3/4 szklanki wody 
Nadzienie
  • 3 łyżki kaszy kukurydzianej
  • kilka orzechów nerkowca (firmy Green Essence)*
  • kilka orzechów włoskich
  • kilka daktyli
  • kilka plastrów suszonych ananasa
  • 4 łyżeczki stevi
  • 1 łyżka malinowego syropu z agawy
  • przyprawa piernikowa: cynamon, gałka muszkatołowa, imbir, anyż, goździki
Przygotowanie:
Naleśniki
  1. Mąki zblendować wraz z wodą, naleśniki smażyć na rozgrzanej patelni teflonowej.
Nadzienie 
  1. Kaszę kukurydzianą ugotować z dodatkiem stevi oraz przyprawy do piernika, następnie dodać posiekane orzechy, daktyle i plastry ananasa- wymieszać.
  2. Na gotowe naleśniki nałożyć nadzienie i złożyć, na wierzchu polać syropem z agawy.
  3. Całość zapiekać około 10 minut w 170 stopniach. 
*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym Green Essence, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
 
Kalorie:
Całość (2 naleśniki)- ok. 690kcal
1 naleśnik- ok. 345kcal