Ale tym razem postanowiłam zrobić coś pomiędzy ciastem, a zwykłym deserem i tak wyszedł zapiekany naleśnik! :)
Oczwyiście w wersji świątecznej :)
Składniki:
Naleśniki
- 3 łyżki mąki kukurydzianej
- 1 łyżka mąki ryżowej
- 3/4 szklanki wody
- 3 łyżki kaszy kukurydzianej
- kilka orzechów nerkowca (firmy Green Essence)*
- kilka orzechów włoskich
- kilka daktyli
- kilka plastrów suszonych ananasa
- 4 łyżeczki stevi
- 1 łyżka malinowego syropu z agawy
- przyprawa piernikowa: cynamon, gałka muszkatołowa, imbir, anyż, goździki
Naleśniki
- Mąki zblendować wraz z wodą, naleśniki smażyć na rozgrzanej patelni teflonowej.
- Kaszę kukurydzianą ugotować z dodatkiem stevi oraz przyprawy do piernika, następnie dodać posiekane orzechy, daktyle i plastry ananasa- wymieszać.
- Na gotowe naleśniki nałożyć nadzienie i złożyć, na wierzchu polać syropem z agawy.
- Całość zapiekać około 10 minut w 170 stopniach.
Kalorie:
Całość (2 naleśniki)- ok. 690kcal
1 naleśnik- ok. 345kcal