20 października 2015

KRUCHE CIASTECZKA ZAWIJASY

Odkąd po raz pierwszy wymyśliłam kruche ciasto bez białej mąki, cukru i niezdrowych tłuszczów gości ono u mnie bardzo często! W ciastach, ciasteczkach... na przykład takich, jak dzisiaj!

Tym razem troszkę inaczej, bo ciasteczka są zawijane i mają w środku niespodziankę ;)


Składniki:
Ciasto
  • 4 łyżki mąki ryżowej
  • 4 łyżki mąki migdałowej
  • 1 łyżeczka tahini
  • 1 mały banan
Nadzienie 
  • 6 suszonych daktyli
  • 2 łyżeczki nasion chia
Przygotowanie:
Ciasto
  1. Banana zblendować.
  2. Połączyć mąki, tahini i zblendowanego banana- wyrobić ciasto.
  3. Odstawić na 15 minut do lodówki, po czym rozwałkować.
Nadzienie 
  1. Daktyle namoczyć i odcedzić, po czym zblendować na gładki mus z nasionami chia.
  2. Na rozwałkowane ciasto nałożyć nadzienie i zawinąć.
  3. Gotowy zwinięty "rulon" pokroić na mniejsze kawałki.
  4. Ciasteczka piec około 15 minut w 180 stopniach. 
Słodkie, kruche i zdrowe ciasteczka gotowe! ;)


Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (20 ciasteczek)- ok. 775kcal
1 ciasteczko- ok. 39kcal