Tym razem troszkę inaczej, bo ciasteczka są zawijane i mają w środku niespodziankę ;)
Składniki:
Ciasto
- 4 łyżki mąki ryżowej
- 4 łyżki mąki migdałowej
- 1 łyżeczka tahini
- 1 mały banan
- 6 suszonych daktyli
- 2 łyżeczki nasion chia
Ciasto
- Banana zblendować.
- Połączyć mąki, tahini i zblendowanego banana- wyrobić ciasto.
- Odstawić na 15 minut do lodówki, po czym rozwałkować.
- Daktyle namoczyć i odcedzić, po czym zblendować na gładki mus z nasionami chia.
- Na rozwałkowane ciasto nałożyć nadzienie i zawinąć.
- Gotowy zwinięty "rulon" pokroić na mniejsze kawałki.
- Ciasteczka piec około 15 minut w 180 stopniach.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Kalorie:
Całość (20 ciasteczek)- ok. 775kcal
1 ciasteczko- ok. 39kcal
O jakie cuda! :) Czy jeżeli nie mam tahini, to mogę zastąpić je czymś innym? Np zmiksowanym sezamem?
OdpowiedzUsuńjeśli sezam zmiksujesz do konsystencji tahini to jasne ;) ale możesz dać też zamiast tahini masło orzechowe ;)
UsuńNa pewno wypróbuję. Dziękuję bardzo za odpowiedź :)
UsuńUrocze maleństwa :) lubię takie zawijaski...
OdpowiedzUsuńPrzede wszystkim cudownie to wygląda! Jestem jednak pewna, że smakuje równie wspaniale! Ale Ty jesteś zdolna, Twoje pomysły są niesamowite. :-)
OdpowiedzUsuńBardzo fajne te ciasteczka, do schrupania :-)
OdpowiedzUsuńFajne maleństwa :)
OdpowiedzUsuńŚwietne :)
OdpowiedzUsuńa czy zamiast mąki migdałowej można użyć więcej mąki bg?
OdpowiedzUsuńWspaniłe ślimaczki :)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne :) Nasiona chia jako zamiennik maku wyglądają obiecująco :)
OdpowiedzUsuńooo akurat wszystko mam, na pewno spróbuję! :)
OdpowiedzUsuńMniam, muszą być pyszne:)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł na nadzienie :-)
OdpowiedzUsuńświetnie wyglądają te ciasteczka :) Chyba spróbuję je zrobić na niedzielę :)
OdpowiedzUsuńNono, takie ciasteczka to zprzyjemnością bym teraz zjadła:) mniam!!:)
OdpowiedzUsuńnie ma to jak zdrowa i pyszna przekąska :)!
OdpowiedzUsuń