22 lutego 2016

GRYCZANA ZAPIEKANKA Z WAKAME I WARZYWAMI

Ciepła zapiekanka, pełna warzyw z lekką morską nutą- to idealny pomysł na obiad, bądź ciepłą kolację.

Niektórzy z Was pewnie nie często sięgają po kaszę gryczaną uważając, że jest ona niesmaczna i nudna... kojarzy Wam się tylko z dodatkiem do mięsnego gulaszu...

Ja dzisiaj spróbowałam ją odczarować i podać w nieco innej formie- mi zasmakowało!
Gwarantuję Wam, że można z niej wyczarować cuda dodając jedynie kilka składników :)


Składniki:
  • 5 łyżek kaszy gryczanej niepalonej
  • 1 łyżka wodorostów wakame
  • połowa cukinii
  • kilka różyczek brokuła
  • kawałek dyni hokkaido
  • pół szklanki pomidorów krojonych (mogą być z puszki)
  • 1 łyżeczka sezamu 
  • przyprawy: majeranek, sól himalajska, papryka słodka
Przygotowanie:
  1. Kaszę gryczaną ugotować (nie rozgotować!).
  2. Wodorosty wakame namoczyć przez 40 minut (op 20 minutach moczenia wymienić wodę), a następnie gotować w świeżej wodzie 20 minut.
  3. Do ugotowanej kaszy zetrzeć kawałek dyni, dodać pomidory krojone, wakame, przyprawy i całość wymieszać.
  4. Brokuły lekko obgotować, a cukinię pokroić w półksiężyce.
  5. Do naczynia nałożyć warstwę kaszy z dodatkami, brokuły, kolejną porcję kaszy z dodatkami- na wierzchu poukładać cukinię.
  6. Zapiekać przez około 15-20 minut, a przed podaniem posypać sezamem.

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (1 porcja)- ok. 430kcal