Niektórzy z Was pewnie nie często sięgają po kaszę gryczaną uważając, że jest ona niesmaczna i nudna... kojarzy Wam się tylko z dodatkiem do mięsnego gulaszu...
Ja dzisiaj spróbowałam ją odczarować i podać w nieco innej formie- mi zasmakowało!
Gwarantuję Wam, że można z niej wyczarować cuda dodając jedynie kilka składników :)
Składniki:
- 5 łyżek kaszy gryczanej niepalonej
- 1 łyżka wodorostów wakame
- połowa cukinii
- kilka różyczek brokuła
- kawałek dyni hokkaido
- pół szklanki pomidorów krojonych (mogą być z puszki)
- 1 łyżeczka sezamu
- przyprawy: majeranek, sól himalajska, papryka słodka
- Kaszę gryczaną ugotować (nie rozgotować!).
- Wodorosty wakame namoczyć przez 40 minut (op 20 minutach moczenia wymienić wodę), a następnie gotować w świeżej wodzie 20 minut.
- Do ugotowanej kaszy zetrzeć kawałek dyni, dodać pomidory krojone, wakame, przyprawy i całość wymieszać.
- Brokuły lekko obgotować, a cukinię pokroić w półksiężyce.
- Do naczynia nałożyć warstwę kaszy z dodatkami, brokuły, kolejną porcję kaszy z dodatkami- na wierzchu poukładać cukinię.
- Zapiekać przez około 15-20 minut, a przed podaniem posypać sezamem.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Kalorie:
Całość (1 porcja)- ok. 430kcal