29 listopada 2014

KUTIA Z KUSKUSU

Czy czujecie już atmosferę świąt? Mi się ona dzisiaj zdecydowanie udzieliła, dlatego postanowiłam stworzyć tradycyjny świąteczny przysmak w nieco zmodyfikowanej wersji!

Delikatny kuskus w połączeniu z makiem i bakaliami smakuje świetnie, a do tego nuta kokosowa robi swoje :)


Składniki:
  • 5 łyżek kaszy kuskus (razowej)
  • puszka mleczka kokosowego House of Asia
  • 6 łyżek maku
  • kilka moreli suszonych
  • kilka śliwek suszonych
  • kilka rodzynek
  • kilka migdałów
  • kilka orzechów nerkowca
  • kilka orzechów laskowych
Przygotowanie:
  1. Mleczko kokosowe zagotować z makiem (około 5 minut).
  2. Dodać kaszę kuskus i odstawić pod przykryciem do wchłonięcia płynu przez kaszę (10 minut).
  3. Bakalie pokroić na mniejsze kawałki i wymieszać z całością.
Banalnie proste, ale ma jedną wadę- jest tak pyszne, że nie mogłam przestać jeść! :)

Kalorie:
Całość (6 porcji)- ok. 1535kcal
1 porcja- ok. 256kcal

W orzechowym raju 3