29 listopada 2014

KUTIA Z KUSKUSU

Czy czujecie już atmosferę świąt? Mi się ona dzisiaj zdecydowanie udzieliła, dlatego postanowiłam stworzyć tradycyjny świąteczny przysmak w nieco zmodyfikowanej wersji!

Delikatny kuskus w połączeniu z makiem i bakaliami smakuje świetnie, a do tego nuta kokosowa robi swoje :)


Składniki:
  • 5 łyżek kaszy kuskus (razowej)
  • puszka mleczka kokosowego House of Asia
  • 6 łyżek maku
  • kilka moreli suszonych
  • kilka śliwek suszonych
  • kilka rodzynek
  • kilka migdałów
  • kilka orzechów nerkowca
  • kilka orzechów laskowych
Przygotowanie:
  1. Mleczko kokosowe zagotować z makiem (około 5 minut).
  2. Dodać kaszę kuskus i odstawić pod przykryciem do wchłonięcia płynu przez kaszę (10 minut).
  3. Bakalie pokroić na mniejsze kawałki i wymieszać z całością.
Banalnie proste, ale ma jedną wadę- jest tak pyszne, że nie mogłam przestać jeść! :)

Kalorie:
Całość (6 porcji)- ok. 1535kcal
1 porcja- ok. 256kcal

W orzechowym raju 3

18 komentarzy:

  1. Też mamy słabość do takich dań i nie możemy odejść od miski dopóki całego nie zjemy :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetna! Czy z kaszy jaglanej można, by tez zrobić taką kutię? (to byłoby kolejne opracowanie na "nową" kutię)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jasne, że tak! myślę, że kolejna moja wersja będzie właśnie z kaszą jaglaną ;)

      Usuń
    2. to w takim razie czekam na taką z jaglaną <3

      Usuń
  3. Ja czuję :) I to juz ostro :) u mnie w domu są również znane makiełki- z makaronem :) ale kutia pycha a o kaszy jaglanej tez myslalam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Rewelacyjny pomysł. Z pewnością smakuje rewelacyjnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. u mnie nie jada się kuti aczkolwiek mam ochotę spróbować :) ciekawy pomysł, taka mała odmiana od tradycyjnej wersji :)

    OdpowiedzUsuń
  6. w moich stronach nazywamy to makówkami : ) i robimy je z pszennych bułek (moja modyfikacja to grahamki ;) ) ale na takie z kuskusem też bym sie skusiła ! : )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o bardzo ciekawe! zapraszam w takim razie do udziału w konkursie! http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2014/11/uwaga-konkurs-swiateczny.html

      Usuń
  7. Taką kutię sama bym zjadła, mimo że, za tradycyjną nie przepadam :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Może jestem dziwna ale w życiu jeszcze nie jadłam kutii i u mnie w pd-wsch Polsce nie ma tradycji przygotowywania kutii

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ale na pewno przygotowujecie inne pyszne rarytasy świąteczne ;)

      Usuń
  9. Ładnie i smacznie się prezentuje ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. świetny pomysł, na pewno wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  11. Fajny pomysł, naprawdę. Jakoś w kutii ta pszenica mi zawsze nie grała, kuskus może być fajną alternatywą.

    OdpowiedzUsuń
  12. Wigilijną kutię przygotowuję od lat specjalnie dla mojego Dziadka, który urodził się i wychował na kresach. Dla nas kutia to zawsze pszenica i mak, ale przyznaję, że Twój przepis bardzo mnie zaintrygował. Może pora na małą rewolucję? :)

    OdpowiedzUsuń