Świetne muffinki z dodatkiem bakalii są idealne na każdą okazję ;)
Tych, którzy jeszcze nie próbowali wypieku z zastosowaniem fasoli bardzo gorąco do tego zachęcam! ;)
Składniki:
- puszka czerwonej fasoli
- 3 łyżki otrębów owsianych
- 3 jajka
- 90g jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki stevi
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- garść płatków migdałowych (firmy OWOCOWY RAJ)*
- garść rodzynek (firmy OWOCOWY RAJ)*
- Fasolę dokładnie wypłukać, a następnie zblendować z pozostałymi składnikami (oprócz rodzynek i płatków migdałowych).
- Do masy dodać rodzynki (mogą być wcześniej namoczone) i płatki migdałowe, po czym dokładnie wszystko wymieszać.
- Masę przełożyć do foremek (do 3/4 wysokości) i udekorować płatkami i rodzynkami.
- Całość piec 30- 35 minut w 180 stopniach.
Słodkie i pożywne muffinki mogą stanowić świetny podwieczorek, czy drugie śniadanie!
Idealnie sprawdzą się również, jako słodki przysmak na świątecznym stole :)
Kalorie:
Całość (12 muffin)- ok. 780kcal
1 muffina- ok. 65kcal
*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" (przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
Już tyle planuję zrobić podobne babeczki, może w końcu się za nie zabiorę :)
OdpowiedzUsuńSuper! Też robiłam wczoraj muffinki z bakaliami, ale nie zaszalałam tak jak ty (chodzi o fasolkę :D) Świetne przekąska w ramach deseru :)
OdpowiedzUsuń1 może 2 robiłam coś z fasoli na słodko i to z białej, jestem ciekawa smaku wypieków z czerwonej fasoli :)
OdpowiedzUsuńchętnie bym zjadła jedno:)
OdpowiedzUsuńKurczaki, masz takie super te przepisy, że momentami sama mam ochotę przejść na wegedietę ;)
OdpowiedzUsuńbardzo mi miło!
UsuńFantastyczne muffinki Madziu :-):-):-)
OdpowiedzUsuńczyli fasola nie tylko w potrawce ale i w wersji muffinowej może być przyrządzona ;-)
OdpowiedzUsuńczęsto robię , uwielbiam : )
OdpowiedzUsuńpiekności :)!
OdpowiedzUsuńSwego czasu robiłyśmy naprawdę często wypieki z fasoli, teraz przerzuciłyśmy się na ciecierzycę :D
OdpowiedzUsuńOryginale muffiny, chętnie bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuńKuszą mnie te fasolowe wypieki :)
OdpowiedzUsuńFajne! Fasolowe to robiłam już brownie i było genialne! ;)
OdpowiedzUsuńPomysł świetny:) Już mi smakują:)
OdpowiedzUsuńPomysłowe użycie fasolki! Koniecznie też kiedyś wypróbuję ją na słodko ;)
OdpowiedzUsuńPierwszy raz słyszę o takim zastosowaniu fasoli. Ciekawe :)
OdpowiedzUsuńCiekawe muffiny :)
OdpowiedzUsuń