30 listopada 2014

MUFFINY Z FASOLI Z BAKALIAMI

Już wielokrotnie wykorzystywałam fasolę do przygotowania wypieku i nigdy się nie zawiodłam! Dlatego również tym razem wybór padł właśnie na nią!

Świetne muffinki z dodatkiem bakalii są idealne na każdą okazję ;)
Tych, którzy jeszcze nie próbowali wypieku z zastosowaniem fasoli bardzo gorąco do tego zachęcam! ;)


Składniki:
  • puszka czerwonej fasoli
  • 3 łyżki otrębów owsianych
  • 3 jajka
  • 90g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki stevi
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • garść płatków migdałowych (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • garść rodzynek (firmy OWOCOWY RAJ)*
Przygotowanie:
  1. Fasolę dokładnie wypłukać, a następnie zblendować z pozostałymi składnikami (oprócz rodzynek i płatków migdałowych).
  2. Do masy dodać rodzynki (mogą być wcześniej namoczone) i płatki migdałowe, po czym dokładnie wszystko wymieszać.
  3. Masę przełożyć do foremek (do 3/4 wysokości) i udekorować płatkami i rodzynkami.
  4. Całość piec 30- 35 minut w 180 stopniach.

Słodkie i pożywne muffinki mogą stanowić świetny podwieczorek, czy drugie śniadanie!
Idealnie sprawdzą się również, jako słodki przysmak na świątecznym stole :)

Kalorie:
Całość (12 muffin)- ok. 780kcal
1 muffina- ok. 65kcal

*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" (przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!

W orzechowym raju 3Korzenne przysmaki

18 komentarzy:

  1. Już tyle planuję zrobić podobne babeczki, może w końcu się za nie zabiorę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super! Też robiłam wczoraj muffinki z bakaliami, ale nie zaszalałam tak jak ty (chodzi o fasolkę :D) Świetne przekąska w ramach deseru :)

    OdpowiedzUsuń
  3. 1 może 2 robiłam coś z fasoli na słodko i to z białej, jestem ciekawa smaku wypieków z czerwonej fasoli :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kurczaki, masz takie super te przepisy, że momentami sama mam ochotę przejść na wegedietę ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Fantastyczne muffinki Madziu :-):-):-)

    OdpowiedzUsuń
  6. czyli fasola nie tylko w potrawce ale i w wersji muffinowej może być przyrządzona ;-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Swego czasu robiłyśmy naprawdę często wypieki z fasoli, teraz przerzuciłyśmy się na ciecierzycę :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Oryginale muffiny, chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Kuszą mnie te fasolowe wypieki :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Fajne! Fasolowe to robiłam już brownie i było genialne! ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pomysł świetny:) Już mi smakują:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pomysłowe użycie fasolki! Koniecznie też kiedyś wypróbuję ją na słodko ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Pierwszy raz słyszę o takim zastosowaniu fasoli. Ciekawe :)

    OdpowiedzUsuń