27 czerwca 2015

ZIELONA SAŁATKA Z CZARNYM RYŻEM I MIESZANKĄ ZIAREN

Lato w pełni, a przynajmniej na straganach (bo z pogodą różnie bywa).
Ja korzystam ile mogę i dlatego dzisiaj kolejna propozycja na lekki obiad, czyli zielona sałatka z czarnym ryżem i mieszanką pysznych, wartościowych ziarenek :)

Nieskomplikowana w przygotowaniu, nie wymaga zbyt dużego nakładu czasu, czy pracy- wystarczy jedynie kilka pysznych składników i gotowe! :)


Składniki:
  • 6 łyżek ryżu czarnego
  • garść młodego groszku
  • kawałek kalarepy
  • 2 pomidory śliwkowe żółte
  • 1 łyżeczka ziaren lnu złocistego
  • 1 łyżeczka nasion konopi łuskanych
  • 1 łyżeczka pestek dyni
  • koperek
  • kilka liści sałaty
  • sos tamari
Przygotowanie:
  1. Ryż ugotować,  groszek również lekko obgotować (2 minuty).
  2. Kalarepę i pomidory pokroić na kawałki, koperek drobno posiekać.
  3. Ziarna uprazyć na suchej, teflonowej patelni.
  4. Wszystkie składni wymieszać ze sobą.
  5. Sałatkę podawać na liściach sałaty, skropić sosem tamari.
Propozycja idealna na letnie oczyszczenie! :)

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok. 490kcal
1 porcja- ok. 245kcal

Letnie oczyszczenie