Ja korzystam ile mogę i dlatego dzisiaj kolejna propozycja na lekki obiad, czyli zielona sałatka z czarnym ryżem i mieszanką pysznych, wartościowych ziarenek :)
Nieskomplikowana w przygotowaniu, nie wymaga zbyt dużego nakładu czasu, czy pracy- wystarczy jedynie kilka pysznych składników i gotowe! :)
Składniki:
- 6 łyżek ryżu czarnego
- garść młodego groszku
- kawałek kalarepy
- 2 pomidory śliwkowe żółte
- 1 łyżeczka ziaren lnu złocistego
- 1 łyżeczka nasion konopi łuskanych
- 1 łyżeczka pestek dyni
- koperek
- kilka liści sałaty
- sos tamari
- Ryż ugotować, groszek również lekko obgotować (2 minuty).
- Kalarepę i pomidory pokroić na kawałki, koperek drobno posiekać.
- Ziarna uprazyć na suchej, teflonowej patelni.
- Wszystkie składni wymieszać ze sobą.
- Sałatkę podawać na liściach sałaty, skropić sosem tamari.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok. 490kcal
1 porcja- ok. 245kcal
