17 września 2015

AMARANTUSOWE CIASTO Z MARCHEWKĄ I KOKOSEM

Zbliża się jesień, a jako jej zapowiedź prezentuję ciasto z marchewką ;)

Chyba każdemu z Was myśląc o jesiennych słodkościach przychodzi na myśl ciasto marchewkowe?
Ja rozbiłam już wiele jego wersji, ale z amarantusem jeszcze nie próbowałam i przyznaję, że marchewka zgrywa się idealnie z jego lekko orzechowym posmakiem :)


Składniki:
  • 3/4 mąki amarantusowej
  • 3 łyżki mąki kokosowej
  • 5 białek jajek
  • 1 banan
  • 1 łyżka lucumy
  • 4 marchewki
Przygotowanie:
  1. Banana zblendować. 
  2. Białka ubić na sztywną pianę, a następnie dodać zblendowanego banana, mąki i lucumę- całość delikatnie wymieszać.
  3. Marchewki zetrzeć na tarce (małe oczka) i wmieszać w masę.
  4. Ciasto przełożyć do formy i piec około 40 minut w 175 stopniach. 
Gotowe ciasto można podawać z dowolnymi dodatkami. Ja posypałam je jagodami goji i poukładałam chrupiące, słodkie plasterki marchewki!


Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 790kcal
1 kawałek- ok. 66kcal