22 stycznia 2016

KUKURYDZIANE BABECZKI Z BORÓWKAMI I MIGDAŁAMI

Kasza kukurydziana często kojarzona jest z potrawami wytrawnymi.
To skojarzenie spowodowane jest bardzo popularnym daniem, a raczej dodatkiem do dań głównych, jakim jest polenta- smakołyk kuchni włoskiej.

Jednak ja najbardziej lubię ją na słodko! Ugotowana w wodzie, czy mleku z bakaliami i owocami może stanowić pyszne śniadanie! Ja jednak namiętnie piekę z niej babeczki, które strukturą niewiele różnią się od tych z mąki pszennej, jednak są o wiele lżejsze i nie zawierają glutenu!


Składniki:
  • 4 łyżki kaszy kukurydzianej
  • 1 łyżka płatków jaglanych (firmy Green Essence)*
  • 2 białka jajek
  • 1 banan
  • garść borówek
  • kilka migdałów blanszowanych
Przygotowanie:
  1. Białka ubić na sztywną pianę.
  2. Następnie do białek dodać kolejno (powoli mieszając) zblendowanego banana, kaszę i płatki- masę przełożyć do foremek.
  3. Na wierzch każdej babeczki ułożyć kilka borówek i migdałów.
  4. Piec około 20- 25 minut w 180 stopniach.
*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym Green Essence, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
 
Kalorie:
Całość (9 babeczek)- ok. 490kcal
1 babeczka- ok. 54kcal