To skojarzenie spowodowane jest bardzo popularnym daniem, a raczej dodatkiem do dań głównych, jakim jest polenta- smakołyk kuchni włoskiej.
Jednak ja najbardziej lubię ją na słodko! Ugotowana w wodzie, czy mleku z bakaliami i owocami może stanowić pyszne śniadanie! Ja jednak namiętnie piekę z niej babeczki, które strukturą niewiele różnią się od tych z mąki pszennej, jednak są o wiele lżejsze i nie zawierają glutenu!
Składniki:
- 4 łyżki kaszy kukurydzianej
- 1 łyżka płatków jaglanych (firmy Green Essence)*
- 2 białka jajek
- 1 banan
- garść borówek
- kilka migdałów blanszowanych
- Białka ubić na sztywną pianę.
- Następnie do białek dodać kolejno (powoli mieszając) zblendowanego banana, kaszę i płatki- masę przełożyć do foremek.
- Na wierzch każdej babeczki ułożyć kilka borówek i migdałów.
- Piec około 20- 25 minut w 180 stopniach.
Kalorie:
Całość (9 babeczek)- ok. 490kcal
1 babeczka- ok. 54kcal
Pyszności Madziu :-)
OdpowiedzUsuńWspaniałe babeczki :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubie takie zdrowe babeczki:-). Nigdy nie probowalam zrobic ich z kaszka kukurydziana. Koniecznie musze skorzystac z przepisu:-P.
OdpowiedzUsuńAle wyglądają obłędnie, a do tego są zdrowe!
OdpowiedzUsuńPyszności. Pozdrawiam! :)
OdpowiedzUsuń