Bardzo lubię makarony i najczęściej serwuję je z dodatkiem sosów, ale tym razem pokusiłam się o dietetyczną zapiekankę z warzywami! :)
Składniki:
- 40g makaronu gryczanego świderki
- 3/4 szklanki passaty pomidorowej
- kilka różyczek borkułu
- 1 łyżeczka sezamu
- kawałek dyni hokkaido
- koperek
- przyprawy: papryka słodka, sól himalajska, oregano
- Makaron ugotować al dente, podobnie jak różyczki brokułu.
- Gotowy makaron wymieszać z brokułem, passatą pomidorową, przyprawami i sezamem.
- Do naczynia przełożyć makaron z dodatkami, a na wierzch poukładać plastry dyni.
- Całość zapiekać przez około 20 minut w 180 stopniach.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Kalorie:
Całość (1 porcja)- ok. 265kcal