27 marca 2016

DYNIOWE KOTLETY JAGLANE Z CZARNĄ KOMOSĄ

Wszyscy dzisiaj zajadają się żurkiem z białą kiełbasą lub schabowych z ziemniakami, a ja kotlecikami dyniowymi z bogatą w białko komosą i kaszą jaglaną! ;)

Z wierzchu chrupiące, a w środku delikatne i miękkie- to jest to!


Składniki:
  • 150g kaszy jaglanej
  • 3 łyżki czarnej komosy ryżowej
  • mała dynia hokkaido 
  • 2 łyżki ziaren lnu brązowego
  • przyprawy: curry, sól sezamowa
Przygotowanie: 
  1. Kaszę jaglaną opłukać dwukrotnie, dodać komosę i całość ugotować w wodzie- odstawić do całkowitego wystygnięcia.
  2. Dynię obrać ze skórki, usunąć miąższ i pokroić na mniejsze kawałki, po czym ugotować, odcedzić i dodać do ugotowanej kaszy z komosą.
  3. Do całości dodać przyprawy oraz ziarna lnu- całość dokładnie wymieszać.
  4. Z masy uformować kotlety, które piec około 25 minut w 180 stopniach.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (18 kotletów)- ok. 995kcal
1 kotlet- ok. 55kcal