15 czerwca 2016

JAGLANE KOPYTKA

Z kaszy jaglanej można wyczarować wszystko i to już chyba nikogo nie dziwi. Ma dziesiątki zastosowań w przeróżnych potrawach, a przy tym zawiera wiele właściwości prozdrowotnych. Między innymi jest świetnym produktem odkwaszającym organizm, zatem śmiało można włączyć ją do codziennej diety.

A żeby nie było nudno to dzisiaj serwuję ją pod postacią "kopytek"!


Składniki:
  • 8 łyżek kaszy jaglanej
  • 4 łyżki płatków jęczmiennych
  • pęczek młodych marchewek
  • kiełki słonecznika
  • 1 łyżka masła z nerkowców
  • 1 łyżeczka czarnuszki
  • przyprawy: sól sezamowa, zioła suszone
Przygotowanie:
  1. Kaszę jaglaną dokładnie opłukać, po czym ugotować do miękkości i odstawić do wystygnięcia.
  2. Płatki jęczmienne zmielić na mąkę i wymieszać z kaszą oraz łyżeczką soli sezamowej.
  3. Z masy uformować rulony, pokroić na kawałki i ułożyć na blaszce (wyłożonej papierem do pieczenia).
  4. Marchewki umyć, wysmarować masłem nerkowcowym i posypać ziołami- ułożyć na blaszce obok kopytek.
  5. Całość piec około 20 minut w 180 stopniach.
  6. Gotowe kopytka podać z pieczoną marchewką oraz kiełkami słonecznika, a całość posypać czarnuszką.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok. 620kcal
1 porcja- ok. 310kcal