13 kwietnia 2014

DIETETYCZNA KRAJANKA Z MASŁEM ORZECHOWYM

Oczywiście podczas świąt Wielkanocnych na stole nie może zabraknąć ciast...
To jest propozycja dla osób na diecie! Lekka i smaczna!!

Jej wykonanie nie wymaga zbyt wiele wysiłku, a efekt jest całkiem niczego sobie ;)
Naturalna słodycz bananów oraz masła migdałowego sprawia, że zbędny jest cukier!
Dodatkowo otręby stymulują pracę jelit, co może okazać się bardzo korzystne podczas świątecznego ucztowania! :) Muszę przyznać, że połączenie ciecierzycy z masłem orzechowym sprawdziło się idealnie!


Składniki:
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 4 łyżki otrębów owsianych
  • 2 dojrzałe banany
  • 4 łyżki masła migdałowego
  • 30g kandyzowanych skórek owocowych
  • 7 łyżek wody
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
*do podania:płatki migdałowe



Przygotowanie:
  1. Ciecierzycę odcedzić i zblendować na gładką masę z pozostałymi składnikami (oprócz skórek i płatków migdałowych).
  2. Do masy dodać skórki i wymieszać.
  3. Formę (naczynie żaroodporne) wyłożyć papierem do pieczenia i wlać równomiernie masę.
  4. Piec przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
  5. Po wyjęciu z piekarnika ciasto posypać płatkami migdałowymi.

* Do wykonania ciasta użyłam masła orzechowego domowej roboty. Prażone, solone migdały zblendowałam na gładką masę z odrobiną tłuszczu kokosowego i gotowe!


Kalorie:
Całość (15 kawałków)- ok. 1200kcal
1 kawałek- ok. 80kcal

Lekka WielkanocWielkanocne Smaki - edycja IV