To jest propozycja dla osób na diecie! Lekka i smaczna!!
Jej wykonanie nie wymaga zbyt wiele wysiłku, a efekt jest całkiem niczego sobie ;)
Naturalna słodycz bananów oraz masła migdałowego sprawia, że zbędny jest cukier!
Dodatkowo otręby stymulują pracę jelit, co może okazać się bardzo korzystne podczas świątecznego ucztowania! :) Muszę przyznać, że połączenie ciecierzycy z masłem orzechowym sprawdziło się idealnie!
Składniki:
- 1 puszka ciecierzycy
- 4 łyżki otrębów owsianych
- 2 dojrzałe banany
- 4 łyżki masła migdałowego
- 30g kandyzowanych skórek owocowych
- 7 łyżek wody
- 1,5 łyżeczki cynamonu
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
- Ciecierzycę odcedzić i zblendować na gładką masę z pozostałymi składnikami (oprócz skórek i płatków migdałowych).
- Do masy dodać skórki i wymieszać.
- Formę (naczynie żaroodporne) wyłożyć papierem do pieczenia i wlać równomiernie masę.
- Piec przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
- Po wyjęciu z piekarnika ciasto posypać płatkami migdałowymi.
Kalorie:
Całość (15 kawałków)- ok. 1200kcal
1 kawałek- ok. 80kcal
masło orzechowe? jestem kupiona! <3
OdpowiedzUsuńKolejny ciekawy przepis do wypróbowania:)
OdpowiedzUsuńDzięki!!:)
..a gdy podpraży się płatki migdałowe na suchej patelni, jeszcze lepiej smakują:) jakby tak wyraźniej:)