Z powodzeniem też mogą znaleźć się na świątecznym stole, jako dodatek do głównych dań ;)
Fasola adzuki różni się w smaku od tej tradycyjnej- jest bardziej delikatna i ma słodkawy posmak.
Roladki mogą być świetną alternatywną dla wegetarian oraz osób preferujących lekkie przekąski :)
Składniki:
- 2 małe cukinie
- 150g fasoli adzuki
- sok z cytryny
- przyprawy: sól morska, pieprz ziołowy, papryka ostra, oregano, curry
- Cukinie pokroić wzdłuż na paski o grubości około 0,5cm.
- Paski obsypać lekko solą oraz curry, a następnie grillować je około 10 min w temperaturze 170 stopni.
- Uprzednio namoczoną fasolę (przez całą noc) ugotować w osolonej wodzie przez 40 minut.
- Ugotowaną i ostudzoną fasolę zblendować z dodatkiem soku cytryny i przypraw.
- Na gotowe paski cukinii nałożyć pastę z fasoli i zawijać.
Kalorie:
Całość (12 roladek)- ok. 675kcal
1 roladka- ok. 56kcal
świetny pomysł! a że ta pasta z fasolki przypomina mi trochę guacomole to już mam w głowię milion dań z jej zastosowaniem ;)
OdpowiedzUsuńSuper, że Cię troszkę zainspirowałam! Na pewno będę zaglądać, czy coś ciekawego wymyśliłaś i może również się zainspiruję! :)
UsuńMagdaleno, masz całkiem niemało i w dodatku bardzo ciekawych przepisów na zdrowe jedzonko :-) Sporo inspiracji jak np. powyższe roladki. Już wyobrażam sobie na moim talerzu plasterki cukinii nadziewane białą fasolką limeńską ze świeżymi ziołami w akompaniamencie aromatycznego sosu pomidorowego :-) Mniam! No i oczywiście wszystko z szybkowaru, czyli podwójne mniam mniam :-) Do usłyszenia!
OdpowiedzUsuńbardzo się cieszę, że moja propozycja będzie dla Ciebie inspiracją!!! :)
Usuń