18 kwietnia 2014

CISTECZKA ORZECHOWE KULECZKI

Dietetyczna wersja kruchych i słodkich ciasteczek!

 

Idealne na zbliżającą się Wielkanoc, można je pałaszować bez wyrzutów sumienia ;)
Bez mąki, cukru i tłuszczu!

Są bardzo proste w wykonaniu i nie wymagają dużej ilości składników.
Można je zrobić w krótkim czasie, a zapewniam, że efekt jest zaskakujący :)


Składniki:
  • 200g orzechów włoskich mielonych
  • 1 jajko
  • prawdziwa wanilia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka stevi
  • morele suszone

Przygotowanie:
  1. W przypadku użycia orzechów włoskich w całości należy je zmielić na mąkę.
  2. Jajko utrzeć z cynamonem, wanilią, stevią i jajkiem.
  3. Dodać zmielone orzechy i wyrobić ciasto rękami.
  4. Formować małe kuleczki, do środka wkładając po 1 moreli suszonej.
  5. Piec około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 150 stopni.
Ciasteczka na pewno na stałe zagoszczą w moim menu. Jest to bardzo lekka i odchudzona wersja ciasta kruchego, która zasmakuje wszystkim miłośnikom orzechów (nie tylko tym na diecie!) :)
Ciasteczka może nie są niskokaloryczne, jednak są to bardzo zdrowe i pełnowartościowe kalorie. Zawierają jedynie naturalnie występujące tłuszcze i cukry ;)


Kalorie:
Całość (18 ciasteczek)- ok. 1890kcal
1 ciasteczko- ok. 105kcal

Wielkanoc bez glutenu.Lekka WielkanocWielkanocne Smaki - edycja IV

3 komentarze:

  1. ..mmmm...apetycznie się prezentują....i "brzmią" prosto w wykonaniu:) Zapewne kiedyś wypróbuję:) Dzięki!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo lubię mielone orzechy tej firmy! i jak widać fantastyczne zdrowe ciacha można z nich wyczarować :)

    OdpowiedzUsuń