10 maja 2016

BURACZKOWA PASTA Z SOCZEWICY

Czasem brakuje mi pomysłów na pyszne, nietypowe śniadanie. Zdarza się to zwłaszcza w weekend, kiedy poranki można spędzić leniwie, a na gotowanie mam nieco więcej czasu.

I tu pojawia się pytanie: na słodko czy wytrawnie? :) Wtedy otwieram szafkę, lodówkę i improwizuję!
Z tej improwizacji powstała ostatnio pasta buraczkowa na bazie ciecierzycy.
Bardzo zdrowa, pożywna i smaczna!


Składniki:
  • 150g zielonej soczewicy
  • 2 buraki
  • 1 łyżka nasion babki jajowatej
  • 1 łyżka oleju arganowego
  • przyprawy: ajowan, sól himalajska, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
  • do podania: lniane raw chlebki z kapustą kiszoną
Przygotowanie:
  1. Soczewicę ugotować (około 40 minut) i ostudzić.
  2. Buraki obrać ze skórki i również ugotować z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego.
  3. Ugotowane buraki zblendować wraz z soczewicą, olejem arganowym, nasionami babki jajowatej, ajowanem i solą.


Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (5 porcji)- ok. 720kcal
1 porcja- ok. 144kcal