I tu pojawia się pytanie: na słodko czy wytrawnie? :) Wtedy otwieram szafkę, lodówkę i improwizuję!
Z tej improwizacji powstała ostatnio pasta buraczkowa na bazie ciecierzycy.
Bardzo zdrowa, pożywna i smaczna!
Składniki:
- 150g zielonej soczewicy
- 2 buraki
- 1 łyżka nasion babki jajowatej
- 1 łyżka oleju arganowego
- przyprawy: ajowan, sól himalajska, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
- do podania: lniane raw chlebki z kapustą kiszoną
- Soczewicę ugotować (około 40 minut) i ostudzić.
- Buraki obrać ze skórki i również ugotować z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego.
- Ugotowane buraki zblendować wraz z soczewicą, olejem arganowym, nasionami babki jajowatej, ajowanem i solą.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Kalorie:
Całość (5 porcji)- ok. 720kcal
1 porcja- ok. 144kcal
Uwielbiam buraki i soczewicę, więc taka pasta na pewno by mi smakowała, wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńSoczewicę zjem w każdej postaci, genialny przepis. :-)
OdpowiedzUsuń