1 października 2014

SŁONECZNY RYŻ Z WARZYWAMI

Czyli szybkie i lekkie danie! Z odrobiną słońca na talerzu!

 

Czarny to mój ulubiony kolor jeśli chodzi o ryż. Przy gotowaniu uwalnia się cudowny aromat... a podczas jedzenia niebanalny smak!

Połączyłam go z raczej delikatnymi  smakami dyni i bobu oraz charakterystyczną nutą orzeszków pinii, które świetnie dopełniły całego dania.

Takie danie jest bogate w wiele składników odżywczych. Można je zapakować w pojemnik i cieszyć się słonecznym lunchem w pracy :)


Składniki:
  • 3 łyżki czarnego ryżu
  • 2 łyżki bobu
  • 100g dyni hokkaido
  • 1 łyżeczka orzeszków pinii (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • przyprawy: sól morska, garam masala
Przygotowanie:
  1. Ryż ugotować (około 30 minut).
  2. Dynię pokroić na mniejsze kawałki, oprószyć przyprawą garam masala i zapiec w piekarniku przez około 15 minut w 180 stopniach.
  3. Bób ugotować w osolonej wodzie i obrać ze skórek.
  4. Wszystkie składniki wymieszać i podać z uprażonymi  (na suchej teflonowej patelni) orzeszkami pinii.
*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" (przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!

Kalorie:
Całość (1 porcja)- ok. 280kcal

Dynia na słodko i słono