6 lipca 2017

MAKARON Z BROKUŁEM I TOFU

Kiedy nie masz pomysłu na obiad i otwierasz lodówkę... a tam dosłownie kilka składników...
Myślisz- coś ugotuję, nie muszę przecież codziennie jeść wykwintnych, skomplikowanych dań.
Następnie otwierasz szafkę, a tam kolejnych kilka produktów otwiera przed Tobą możliwości...
I z niepozornego prostego dania wychodzi po prostu coś dobrego!

Tak oto powstał mój pyszny makaron ;)
Morał z tego taki, że w prostocie tkwi siła, a czasem najlepsze dania tworzy się spontanicznie! ;)


Składniki:
  • 200g makaronu kukurydzianego
  • 1 brokuł
  • 1 cukinia
  • 180g tofu
  • 200g passaty pomidorowej
  • 4 łyżeczki oleju z ostropestu
  • 4 łyżeczki furikake
  • przyprawy: sól himalajska, papryka słodka, kumin, kolendra, curry, bazylia suszona
Przygotowanie:
  1. Makaron ugotuj i odcedź.
  2. Z brokułu odetnij różyczki i lekko obgotuj.
  3. Cukinię pokrój na kawałki, po czym oprósz solą i bazylią.
  4. Tofu pokrój w kostkę, oprósz wszystkimi przyprawami, a następnie wraz z cukinią upiecz w piekarniku (20minut/ 180stopni).
  5. Passatę podgrzej na patelni z dodatkiem soli, bazylii i papryki, lekko zredukuj, po czym dodaj ugotowany wcześniej makaron, brokuła oraz cukinię - całość wymieszaj.
  6. Danie wyłóż na talerze, dodaj tofu, skrop olejem i posyp furikake.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (4 porcje)- ok. 1640kcal
1 porcja- ok. 410kcal