22 października 2015

NERNIK BANANOWY

To, że pałam miłością do wszelkich "serników" z orzechów nerkowca bez pieczenia jest już sprawą oczywistą. Z każdym kolejnym razem wymyślam tylko nowy smak, z którym mogłabym połączyć te niezwykle delikatne i słodkie nerkowce.
No to tym razem postanowiłam na słodycz ponad wszystko!

Nerkowce+banany= niepowtarzalna słodycz i kremowa konsystencja! Polecam wszystkim, tylko uwaga!- to ciasto uzależnia i z doświadczenia wiem, że trudno jest poprzestać na jednym kawałku :)


Składniki:
  • 350g nerkowców
  • 1,5 szklanki mleka (roślinnego)
  • 3 banany (dojrzałe)
  • 1 garść fig suszonych
  • 3 garście migdałów
Przygotowanie:
  1. Migdały zmielić na mąkę, a figi namoczyć w wodzie, odcedzić i ponownie zblendować z migdałami.
  2. Masę wyłożyć do formy (wyłożonej folią spożywczą)- odstawić do schłodzenia.
  3. Banany pokroić w plasterki i zamrozić.
  4. Nerkowce namoczyć w mleku (co najmniej 4 godziny), następnie zblendować je na gładki krem z zamrożonymi bananami oraz mlekiem, w którym się moczyły.
  5. Krem wyłożyć na wcześniej przygotowany spód- całość ozdobić plastrami bananów i przed podaniem schłodzić (najlepiej w zamrażarce).
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 3150kcal
1 kawałek- ok. 263kcal