No to tym razem postanowiłam na słodycz ponad wszystko!
Nerkowce+banany= niepowtarzalna słodycz i kremowa konsystencja! Polecam wszystkim, tylko uwaga!- to ciasto uzależnia i z doświadczenia wiem, że trudno jest poprzestać na jednym kawałku :)
Składniki:
- 350g nerkowców
- 1,5 szklanki mleka (roślinnego)
- 3 banany (dojrzałe)
- 1 garść fig suszonych
- 3 garście migdałów
- Migdały zmielić na mąkę, a figi namoczyć w wodzie, odcedzić i ponownie zblendować z migdałami.
- Masę wyłożyć do formy (wyłożonej folią spożywczą)- odstawić do schłodzenia.
- Banany pokroić w plasterki i zamrozić.
- Nerkowce namoczyć w mleku (co najmniej 4 godziny), następnie zblendować je na gładki krem z zamrożonymi bananami oraz mlekiem, w którym się moczyły.
- Krem wyłożyć na wcześniej przygotowany spód- całość ozdobić plastrami bananów i przed podaniem schłodzić (najlepiej w zamrażarce).
Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 3150kcal
1 kawałek- ok. 263kcal