8 września 2015

FASOLOWY MURZYNEK Z KAROBEM

Ciasto powszechnie zwane "Murzynkiem" zdecydowanie kojarzy mi się z moim rodzinnym domem.
Gościło u nas praktycznie co sobotę! Niby proste, a jednak ma w sobie to coś- wszyscy się nim zawsze zajadali.

Dlaczego więc nie przywołać miłych wspomnień w zdrowszej wersji? ;)


Składniki:
  • 180g fasoli Biały Jaś
  • 3 białka jajek
  • 3 dojrzałe banany
  • 4 łyżki mąki gryczanej
  • 6 łyżek karobu (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 3 łyżeczki stevi
Przygotowanie:
  1. Fasolę namoczyć przez 12 godzin, po czym ugotować do całkowitej miękkości.
  2. Ostudzoną fasolę zblendować z białkami, 2 bananami, mąką gryczaną, 5 łyżkami karobu oraz stevią.
  3. Do keksówki (wyłożonej papierem do pieczenia) przelać masę i piec około 40 minut w 180 stopniach.
  4. Pozostałego banana zblendować z 1 łyżką karobu- gotowe ciasto polać przygotowaną polewą.
A Wy jakie macie sposoby na Murzynka? ;)


*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
 
Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 1235kcal
1 kawałek- ok. 103kcal