30 października 2015

SAJGONKI ZAPIEKANE W SEZAMIE

Sajgonki to danie, które może spokojnie zastąpić obiad, ale również posłużyć za przekąskę.
Wszystko zależy od tego, czym je nafaszerujemy.
A tak naprawdę kojarzą mi się trochę z gołąbkami, czy krokietami, bo w zasadzie proces ich tworzenia jest podobny- przygotowanie farszu oraz zawinięcie go tutaj akurat w arkusz papieru ryżowego.

No i dzisiaj sajgonki z nietypowym dodatkiem wodorostów wakame.


Składniki:
  • 4 arkusze papieru ryżowego
  • 5 łyżek ryżu paraboiled z dzikim
  • 3 łyżki groszku konserwowego
  • 4 łyżki passaty pomidorowej
  • kilka wodorostów wakame
  • 2 białka jajek
  • 2 łyżki sezamu
  • przyprawy: curry, sól himalajska, szczypiorek suszony
Przygotowanie:
  1. Ryż ugotować i odcedzić. 
  2. Wodorosty wakame namoczyć przez 20 minut, zmienić wodę i namoczyć kolejne 20 minut, po czym ugotować (również 20 minut). 
  3. Ugotowany ryż wymieszać z passatą pomidorową, groszkiem, wakame i przyprawami- całość poddusić na patelni.
  4. Każdy arkusz papieru ryżowego namoczyć w wodzie, po czym nałożyć farsz i dokładnie zawinąć.
  5. Każdą sajgonkę wysmarować białkiem i posypać sezamem.
  6. Sajgonki zapiec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 10-15 minut.
 
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (4 sajgonki)- ok. 670kcal
1 sajgonka- ok. 168kcal