18 lutego 2014

CIASTECZKA JAGLANE Z MORELAMI (BEZGLUTENOWE)

Kombinowałam po raz kolejny jak wykorzystać kaszę jaglaną, która staje się coraz bardziej popularna... Ciasto już było, to tym razem ciasteczka!!

Super proste, pyszne i zdrowe! :)



Składniki:
  • 10 łyżek kaszy jaglanej
  • 15 suszonych moreli
  • 4 łyżki płatków migdałowych
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 3 łyżeczki stevi


Przygotowanie:
  1. Kaszę jaglaną opłukać, a następnie ugotować w wodzie.
  2. Morele sparzyć wrzątkiem i pokroić na mniejsze kawałki.
  3. Następnie ugotowaną i przestudzoną kaszę zblendować z morelami, stevią i cynamonem.
  4. Do masy wrzucić płatki migdałowe i jedynie wymieszać.
  5. W dłoniach uformować małe kuleczki i lekko je spłaszczyć.
  6. Piec około 40 minut w 180 stopniach.
Ciasteczka po wyciągnięciu z piekarnika oczywiście obłędnie pachną aromatycznym cynamonem... są z wierzchu chrupiące a w środku miękkie i słodkie!!

To nie koniec moich słodkich eksperymentów z kaszą jaglaną.... jak myślicie co wymyślę kolejnym razem? :)


Kalorie:
Całość (42 ciasteczka)- ok. 970kcal
1 ciasteczko- ok. 23kcal

Dietetyczne ciasteczkaSłodkie Walentynki 2014Olimpijskie gotowanie