2 lipca 2015

KAKAOWE TARTY Z KREMEM I LETNIMI OWOCAMI

Moją ogromną słabością (oprócz bakalii) są wszelkie owoce, a już zwłaszcza te letnie!
Ja korzystam ile mogę, a Wy? ;)

Dzięki nim codziennie przychodzą mi do głowy pomysły na coraz to nowsze zdrowe słodkości.
I tak dzisiaj serwuję kruche tarty (bezglutenowe) wypełnione po brzegi bardzo delikatnym kremem na bazie płatków ryżowych i uwieńczone truskawkami oraz jagodami!


Składniki:
Tarty
  • 4 łyżki mąki jaglanej (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 łyżka kakao
  • 1 banan
  • 1 łyżeczka tahini
Krem
  • 5 łyżek płatków ryżowych
  • 1 szklanka mleka (dowolnego)
  • 2 łyżeczki stevi
  • garść jagód
  • kilka truskawek
Przygotowanie:
Tarty
  1. Banana zblendować.
  2. Mąki wymieszać z kakao, dodać zblendowanego banana i tahini- wyrobić ciasto.
  3. Foremki wyłożyć ciastem i piec około 15 minut w 170 stopniach.
Krem
  1. Płatki ryżowe ugotować w mleku ze stevią.
  2. Odstawić do wystygnięcia, po czym zblendować na bardzo gładki krem (w razie potrzeby dolać odrobinę mleka) i przełożyć do upieczonych spodów.
  3. Udekorować owocami.
Takie tarty są bardzo lekkie, a jednocześnie stanowią idealny letni  deser :)


*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!

Kalorie:
Całość (3 tarty)- ok. 750kcal

Lekkie i szybkie dania na upalne dniLetnie oczyszczenieBezglutenowe Vege Wypieki