4 czerwca 2016

MAKARON SMAŻONY I ZAPIEKANY Z WARZYWAMI

Przy okazji testowania i recenzowania patelni WOLL Szafir przygotowałam kilka dań.
Jednym z nich był właśnie makaron, najpierw smażony BEZ TŁUSZCZU! , a następnie zapiekany w piekarniku z mnóstwem świeżych, młodych warzyw!

Danie jest bardzo pożywne, a przeróżne smaki młodych warzyw skradły moje kubki smakowe :)


Składniki:
  • 100g makaronu bezglutenowego świderki
  • pęk młodej marchewki
  • cukinia
  • bakłażan
  • pęczek rzodkiewki
  • gałązka pomidorków koktajlowych
  • garść kiełków słonecznika
  • 2 łyżki pasty curry
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • przyprawy: bazylia, tymianek
Przygotowanie: 
  1. Makaron ugotować i odcedzić.
  2. Cukinię, rzodkiewkę oraz bakłażana pokroić na kawałki, po czym wymieszać z pastą curry i ziołami.
  3. Marchew dokładnie umyć, odciąć nać i natrzeć masłem orzechowym oraz pastą curry.
  4. Kawałki pokrojonych warzy oraz marchew podsmażyć na patelni bez tłuszczu.
  5. Następnie dodać makaron, podsmażyć jeszcze przez chwilę, na wierzch wyłożyć marchewki oraz pomidorki koktajlowe i zapiec w piekarniku (10 minut/180stopni).
  6. Gotowe danie posypać kiełkami słonecznika.
Smacznego!!!

Kalorie:
Całość (3 porcje)- ok. 755kcal
1 porcja- ok. 252kcal