W mojej kuchni patelnia to nieodzowny element jej wyposażenia, bez którego nie wyobrażam sobie gotowania. Przy jej pomocy można stworzyć wiele smakowitych dań, nie tylko smażonych, ale również duszonych, czy pieczonych.
Przez ostatnie tygodnie miałam okazję testować patelnię
marki WOLL Cookware z linii Szafir.
Pierwsze wrażenie po jej rozpakowaniu było bardzo pozytywne.
To dość duża patelnia o średnicy 28 cm oraz wysokości 7 cm.
Już same jej wymiary dają wiele możliwości na przygotowanie przeróżnych dań (w
tym jednogarnkowych) wymagających nieco większych gabarytów.
Trzeba przyznać, że patelnia jest dość ciężka, ale zarazem dzięki
solidnej rączce bardzo stabilna. Spowodowane jest to rodzajem materiałów, z
jakich została wykonana (tj. stop SILUMIN).
Została wyposażona również
w pokrywę z hartowanego szkła, która przydaje się głównie podczas
duszenia potraw, a także jako izolacja przed utratą ciepła.
Co ciekawe producent daje 25- letnią gwarancję na równość
dnia, co zapewne świadczy o jego profesjonalnym wykonaniu.
Ponadto patelnia jest pokryta powłoką tytanowo- szafirową,
która gwarantuje wygodę użytkowania oraz możliwość zdrowego gotowania.
Ważne, że patelnia jest przeznaczona do użycia na różnych
typach kuchenek: indukcyjna, elektryczna, gazowa, ceramiczna. Można ją również
używać, jako naczynie do zapiekania (w piekarniku nagrzanym nawet do 250
stopni).
Z wyżej opisanych właściwości oraz danych technicznych patelni
wynika wiele zalet, m.in.:
- Możliwość smażenia bez tłuszczu to cecha, którą cenię najbardziej! Zazwyczaj przygotowuję potrawy bez zbędnego dodatku tłuszczu, ale nie zawsze jest to możliwe, ponieważ często potrawy przywierają do dna patelni. W przypadku tej patelni nie ma z tym najmniejszego problemu, powłoka tytanowo- szafirowa sprawdza się w 100%! Byłam zachwycona szczególnie podczas smażenia naleśników. Z łatwością można było je smażyć i obracać bez użycia kropli jakiegokolwiek tłuszczu! Aspekt zdrowia, a zarazem wygody zdecydowanie zasługują na duży plus!
- Długie trzymacie ciepła, szybkie nagrzewanie, a co za tym idzie spora wydajność to kolejne cechy trafnie określające tą patelnię. Patelnia pozwala oszczędzić energię elektryczną podczas gotowania nawet do 60%, a podczas pieczenia do 90%! Aby przetestować te cechy postanowiłam przygotować risotto wymagające długiego czasu gotowania, do momentu aż ziarenka ryżu napęcznieją i wchłoną cały płyn. To wręcz zaskakujące jak szybko udało przygotować mi się risotto!
- Patelnia ma wiele zastosowań, można ją używać na różnych typach kuchenek, ale również w piekarniku, co jest bardzo pomocne w przygotowaniu dań, które wymagają obu sposobów obróbki. Zastępuje ona szereg różnych naczyń (garnek, patelnie oraz naczynie żaroodporne)- z łatwością przygotowałam na niej podsmażane bez tłuszczu warzywa z makaronem, które następnie zapiekłam w piekarniku.
-
· W kwestii utrzymania czystości tej patelni nie ma najmniejszych problemów. Jest ona przeznaczona do mycia w zmywarce, jednak ja nie widzę takiej konieczności, ponieważ jej powierzchnię można z łatwością umyć ciepłą wodą i gąbką, nawet bez konieczności stosowania produktów chemicznych! To zdecydowanie jeden z jej największych atutów.Muszę przyznać, że pierwsze wrażenie było bardzo słuszne- nie zawiodłam się. To sprzęt wart swojej ceny. Jako jedyną małą niedogodność w użytkowaniu mogłabym uznać jej wagę, ponieważ sama patelnia jest dość ciężka, a gdy zostanie wypełniona po brzegi staje się wręcz nie do podniesienia jedną ręką (przynajmniej przez niedużych gabarytów kobietę ;)). Niemniej jednak daje ona wiele możliwości, ale jednocześnie możemy mieć pewność, co do jej trwałości. Na pewno każdy amator kochający gotowanie (przede wszystkim to w zdrowym stylu) powinien mieć taką patelnię w swojej kuchni!
Zapraszam wszystkich na stronę internetową http://www.egustus.pl/ , gdzie możecie zapoznać się z całą ofertą produktów :)
Wow!
OdpowiedzUsuń