10 września 2014

BABECZKI Z KASZY KUKURYDZIANEJ Z MALINOWĄ GALARETKĄ

Bez pieczenia!!

No i mój kolejny eksperyment z kaszką kukurydzianą, która mi bardzo zasmakowała. Jak się okazuje świetnie sprawdza się we wszelkiego typu deserach- szczególnie tych na zimno.

Tak właśnie przedstawiam mój wynalazek, czyli babeczki z kaszy kukurydzianej bez pieczenia i zbędnych utrudnień!

Babeczki są bezglutenowe i lekkostrawne, a jednocześnie świetnie zaspokajają chęć na słodkie ;)
Nie ma w nich zbędnej mąki, tłuszczu, czy cukrów, a więc totalnie FIT! :)


Składniki:
  • 6 łyżek kaszy kukurydzianej
  • pół szklanki mleka (może być roślinne)
  • szklanka wody
  • 300g malin
  • 1 łyżeczka agaru
  • 2 łyżeczki stevi

Przygotowanie:
  1. Kaszę kukurydzianą ugotować w mleku zmieszanym z połową szklanki wody i dodatkiem 1 łyżeczki stevi, a następnie przełożyć do foremek wyłożonych folią spożywczą na kształt tartaletek- odstawić do wystygnięcia i stężenia.
  2. Maliny zblendować na mus z dodatkiem połowy szklanki wody i zagotować, pod koniec dodając agar (energicznie mieszając).
  3. Stężałe babeczki napełnić w środku świeżo przygotowanym musem (należy zrobić to sprawnie, bo agar szybko tężeje) i odstawić na co najmniej 1- 2 godziny.
  4. Podawać udekorowane owocami, czy bakaliami.
Babeczki najlepiej przechowywać w lodówce, wtedy zachowają wszystkie swoje walory smakowe ;)

Kalorie:
Całość (4 babeczki)- ok. 450kcal
1 babeczka- ok. 113kcal

Szkolne śniadaniaRóżowe wrześniowe śniadanieCiacho na widelcuCiasta bez miksera