Dietetyczny zamiennik ubóstwianego przez wielu kremu!
Muszę przyznać, że smakiem nie odbiega mocno od oryginału. Przy tym ma dobry wpływ na nasz organizm, ponieważ kasza jaglana jest lekkostrawna i nie zawiera glutenu! A to nie wszystko- zawiera również krzemionkę, która idealnie wpływa na włosy, skórę oraz paznokcie.
Składniki:
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 2 szklanki mleka 0,5% (w wersji wegańskiej roślinne)
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 2 łyżki płatków (słupków) migdałowych
- 2 łyżeczki stevi
- Kaszę jaglaną porządnie opłukać, a następnie ugotować w mleku z dodatkiem stevi (do wchłonięcia całego płynu).
- Ugotowaną kaszę zblendować z łyżką wiórków i łyżką migdałów.
- Do kremu dodać pozostałą część wiórków i migdałów i wymieszać (bez blendowania, aby w kremie były wyczuwalne całe kawałki).
- Przed podaniem najlepiej schłodzić w lodówce (krem bardziej zgęstnieje).
Taki krem może służyć jako dodatek do wszelkiego rodzaju naleśników, placków, ciast czy po prostu kanapek ;)
Kalorie:
Całość (5 porcji)- ok. 960kcal
1 porcja- ok. 192kcal

Jakie pyszności ! Uwielbiam takie domowe zamienniki łakoci ;)
OdpowiedzUsuńJa tez ;) A są o wiele zdrowsze i można jeść bez wyrzutów sumienia! ;)
Usuńwygląda bosko!
OdpowiedzUsuńpoproszę o taki słoiczek :D
Bardzo dziękuję! To może się wymienimy? ;) bo zjadłabym co najmniej 90% Twojego bloga! :)
UsuńTaki krem to musi być niebo w gębie *.* A do tego jeszcze taki zdrowy, uczynię go na pewno :D
OdpowiedzUsuńGenialny zamiennik! Mniej kalorii i mniej chemii!
OdpowiedzUsuńjak długo to można przechowywać w lodówce? :)
OdpowiedzUsuńSpokojnie kilka dni. Ja przechowywałam 4 dni :)
Usuńuwielbiam kaszę jaglaną, muszę go wypróbować :)
OdpowiedzUsuńdla mnie bomba!
OdpowiedzUsuńkocham takie zdrowe zamienniki niezdrowych produktów :)
zapisuję przepis i na pewno zrobię :)
a ja mam pytanie z innej beczki, a mianowicie gdzie Pani kupuje mleko roślinne?? w jakims markecie?? bo sprawdzałam już w kilku i nigdzie nie mogłam znaleźć .. Z góry dziękuje za odpowiedź..
OdpowiedzUsuńZ takich popularnych sklepów na pewno jest mleko sojowe w Biedronce, w Tesco są również różne mleka (w dziale ze zdrową żywnością). Myślę, że w sklepach typu "Społem" też powinny się znaleźć ;)
UsuńNiedawno pojawiło się mleko roślinne w Lidlu. Również we wszechobecnym Rossmannie mają częste promocje na mleko roślinne. Jednak zachęcam do robienia swojego mleka np. migdałowego albo kokosowego.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńWspaniałe! Uwielbiam wszystko, co kokosowe, więc na pewno spróbuję ;) Co prawda przygotowuję często podobne desery, ale nigdy z kaszą jaglaną.
OdpowiedzUsuńW wersji wegańskiej, jak napisałaś, krowie mleko zastępujemy roślinnym. Myślę, ze dobrym pomysłem będzie wykorzystanie właśnie kokosowego ;)
Wygląda obłędnie! Uwielbiam wszelkiego rodzaju kremy, a kokosowe to jedne z moich ulubionych :D
OdpowiedzUsuńp.s. muszę sobie kupić takie słoiczki... ;)
Boskie, muszę koniecznie wypróbować! :)
OdpowiedzUsuńWidzę, że zainspirował Cię mój przepis na deser rafaello z kaszy jaglanej ;) (http://nietracczasunagotowanie.blogspot.com/2013/06/ekspresowy-deser-rafaello-z-kaszy.html).
OdpowiedzUsuńnie, akurat była to moja inwencja twórcza, ale widać mamy podobne smaki ;)
Usuńto coś w 100% dla mnie. Kokosowelove :)
OdpowiedzUsuńChętnie spróbuje :)
OdpowiedzUsuńCo to stevia?
OdpowiedzUsuńJest to roślina o bardzo słodkim smaku, w sklepach jest dostępna w różnych formach- suszone listki, słodzić w tabletkach, w płynie, czy proszku. Sama stevia ma bardzo słodki smak, o wiele słodszy, niż cukier i nie zawiera kalorii!! Natomiast słodziki na jej bazie posiadają tych kalorii naprawdę niewiele, bo dosłownie kilka w jednej łyżeczce :)
UsuńDziekuje
UsuńZrobiłam, ale nie smakowało mi :(
OdpowiedzUsuńCoś co jest zrobione z kaszy nie może smakować jak prawdziwe rafaello pełne cukru, śmietany i innych "dobroci".
UsuńUwielbiam fit przepisy, ale jak ktoś pisze, że smak nie odbiega od oryginału to z góry uznaję, że przepisy tej osoby raczej mi nie zasmakują, bo ta osoba oszukuje sama siebie.
Pewnie prędzej czy później zrobię ten krem, ale z wielkimi wątpliwościami.
dla mnie kwintesencją smaku rafaello jest kokos i w tym kremie jest on zdecydowanie wyczuwalny :) osobiście od kilku lat nie jem kupnych, niezdrowych słodyczy i możliwe, że mi po prostu wszystko smakuje inaczej, ponieważ nie jestem uzależniona od cukru i chemicznych ulepszaczy :)
UsuńBrzmi smacznie :)
OdpowiedzUsuńCzy zamiast stewii można użyć ksylitolu? Jeśli tak to w jakiej ilości?
OdpowiedzUsuńoczywiście, że można użyć ksylitolu! ja dałabym go dwa razy więcej, niż stevi :)
UsuńBardzo dziękuję :)
UsuńA czy można zamiast stevi dać miód? W jakiej ilości?
UsuńWstążka z kruka... :P
OdpowiedzUsuńWitam, wygląda pysznie! Dzięki Tobie dowiedziałam się że istnieje coś takiego jak stewia :) Mam pytanie - w jakiej postaci ją dodajesz do tego kremu? Słodziku? bo muszę kupić i nie wiem jaką :)
OdpowiedzUsuńobecnie stosuje stevię w listkach, ale to wersja już dla tych którzy są przyzwyczajeni do jej smaku :) na początek polecam stevię w proszku, dostępna jest w tesco :)
UsuńPolecam wiórki kokosowe z Lidla. Nie dość, że są w bardzo atrakcyjnej cenie, to jeszcze, co bardzo istotne, jako jedyne (chyba!) z dostępnych w zwykłych sklepach, nie są konserwowane siarką :-)
OdpowiedzUsuńdziękuję za podpowiedź, dobrze wiedzieć ;)
Usuńdziwne bo wiórki bez konserwantów powinny być szare
Usuńten krem wygląda mega apetycznie! mam już jaglankę teraz do roboty :P koniecznie go zrobię i podam w formie kremu do babeczek! :) będzie pysznie :)
OdpowiedzUsuńJako, że jestem uzależniona od kaszy jaglanej na pewno wypróbuje :) wygląda bardzo zachęcająco :)
OdpowiedzUsuńale to musi być pyszne!!! na pewno niebawem zrobię :)
OdpowiedzUsuńMusi być przepyszne- w końcu z kokosem, więc nie może być inaczej :)!
OdpowiedzUsuńo kurczę, wypróbuję NA PEWNO!
OdpowiedzUsuńjaglanka i kokos cudownie się łączą, moje dwie ulubione rzeczy :D
OdpowiedzUsuńKupiłaś mnie tym kremem... Muszę koniecznie spróbować :)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńHej, mam pytanie. Jak robię krem jaglany tylko z kaszy jaglanej, daktyli i kakaa to mogę to potem zamrozic?
OdpowiedzUsuńNigdy nie mrozilam, nie wiem jakby smakowal po rozmrozeniu
Usuń