Po szparagowych kremach, makaron i sałatkach przyszedł czas na tartę!
I to nie byle jaką, bo słoneczną z kremowym batatem i królową kasz- kasza jaglaną! :)
Składniki:
Spód
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 1 łyżka sproszkowanego korzenia maca
- 3 łyżki pestek dyni
- 1 batat
- szparagi zielone
- przyprawy: sól sezamowa, kurkuma
Spód
- Kaszę jaglaną opłukać, po czym ugotować do całkowitej miękkości.
- Pestki dyni zmielić i wymieszać z ugotowaną kaszą oraz sproszkowanym korzeniem maca.
- Spód wyłożyć do formy (wyłożonej papierem do pieczenia) na dość gruby spód i niewysokie brzegi- piec 30 min w 180 stopniach.
- Batata ugotować i zblendować na puree z dodatkiem soli sezamowej i kurkumy.
- Ze szparagów odciąć 1/3 dolnej części i lekko obgotować.
- Po 30 minutach wyciągnąć spód, wyłożyć puree z batata oraz szparagi i zapiec kolejne 15 minut.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 1120kcal
1 kawałek- ok. 93kcal
