2 czerwca 2015

SŁONECZNA TARTA JAGLANA ZE SZPARAGAMI

Sezon na szparagi w pełni, więc i u mnie w kuchni również królują :)
Po szparagowych kremach, makaron i sałatkach przyszedł czas na tartę!

I to nie byle jaką, bo słoneczną z kremowym batatem i królową kasz- kasza jaglaną! :)


Składniki:
Spód
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 1 łyżka sproszkowanego korzenia maca
  • 3 łyżki pestek dyni
Farsz
  • 1 batat
  • szparagi zielone
  • przyprawy: sól sezamowa, kurkuma
Przygotowanie:
Spód
  1. Kaszę jaglaną opłukać, po czym ugotować do całkowitej miękkości.
  2. Pestki dyni zmielić i wymieszać z ugotowaną kaszą oraz sproszkowanym korzeniem maca.
  3. Spód wyłożyć do formy (wyłożonej papierem do pieczenia) na dość gruby spód i niewysokie brzegi- piec 30 min w 180 stopniach.
Farsz
  1. Batata ugotować i zblendować na puree z dodatkiem soli sezamowej i kurkumy.
  2. Ze szparagów odciąć 1/3 dolnej części i lekko obgotować.
  3. Po 30 minutach wyciągnąć spód, wyłożyć puree z batata oraz szparagi i zapiec kolejne 15 minut.
 Smacznego! :)


Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 1120kcal
1 kawałek- ok. 93kcal

Szparagowe<3Love

15 komentarzy:

  1. Te szparagi wyglądają cudnie na batatowym puree *-*

    OdpowiedzUsuń
  2. A mnie fascynuje, kto zjada te wszystkie cuda, które pojawiają się w takich ilościach? :)

    shariankoweleben.wordpress.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Jaka piękna ta tarta! Wygląda genialnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale super pomysł i bez nabiału! Myślisz, że można pominąć korzeń maca?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pewnie, że można- w samej konsystencji tarty nic to nie zmieni, natomiast nie będzie miała tej wyjątkowej słodkiej nuty, ale możesz po prostu dodać jeszcze jedną łyżkę pestek dyni i powinno być ok :)

      Usuń
  5. faktycznie słoneczna - wyglada pięknie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. O jejku, musiała być pyszna!

    OdpowiedzUsuń