9 kwietnia 2016

KOKOSOWY JAGIELNIK Z GALARETKĄ I JAGODAMI GOJI

O tym, że kasz jaglana jest od dawna królową kasz wie już chyba każdy!
O tym, że ją uwielbiam chyba już też!

Najbardziej lubię ją na słodko i uważam, że jest składnikiem o nieskończonych możliwościach wykorzystania ;)

Tym razem wykonałam z niej ciasto na zimno, o konsystencji mocni zwartej za sprawą galaretki- idealny deser na leniwe popołudnie ;)


Składniki:
  • 200g kaszy jaglanej
  • 750ml mleka kokosowego (do picia)
  • 100g masła kokosowego
  • 1 galaretka wiśniowa bio
  • garść jagód goji
  • 3 łyżeczki stevi
  • maliny
Przygotowanie:
  1. Kaszę dwukrotnie opłukać w wodzie, po czym zalać mlekiem kokosowym, dodać stevię i gotować na "wolnym ogniu"
  2. Pod koniec gotowania, gdy kasza wchłonie już prawie całe mleko, dodać masło kokosowe i gotować jeszcze kilka minut.
  3. Jaglaną masę przełożyć do formy (wyłożonej folią spożywczą).
  4. Galaretkę rozpuścić w wodzie, zagotować, a następnie zalać nią ciasto- na wierzch wyłożyć jagody goji.
  5. Ciasto odstawić do stężenia w temperaturze pokojowej, a następnie w lodówce, przed podaniem udekorować malinami.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 1975kcal
1 kawałek- ok. 165kcal