O tym, że ją uwielbiam chyba już też!
Najbardziej lubię ją na słodko i uważam, że jest składnikiem o nieskończonych możliwościach wykorzystania ;)
Tym razem wykonałam z niej ciasto na zimno, o konsystencji mocni zwartej za sprawą galaretki- idealny deser na leniwe popołudnie ;)
Składniki:
- 200g kaszy jaglanej
- 750ml mleka kokosowego (do picia)
- 100g masła kokosowego
- 1 galaretka wiśniowa bio
- garść jagód goji
- 3 łyżeczki stevi
- maliny
- Kaszę dwukrotnie opłukać w wodzie, po czym zalać mlekiem kokosowym, dodać stevię i gotować na "wolnym ogniu"
- Pod koniec gotowania, gdy kasza wchłonie już prawie całe mleko, dodać masło kokosowe i gotować jeszcze kilka minut.
- Jaglaną masę przełożyć do formy (wyłożonej folią spożywczą).
- Galaretkę rozpuścić w wodzie, zagotować, a następnie zalać nią ciasto- na wierzch wyłożyć jagody goji.
- Ciasto odstawić do stężenia w temperaturze pokojowej, a następnie w lodówce, przed podaniem udekorować malinami.
Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 1975kcal
1 kawałek- ok. 165kcal
Zdrowy i smaczny, pięknie wygląda!
OdpowiedzUsuńWspaniały deser, myślę, że jutro po bieganiu sprawdzi mi się idealnie :D
OdpowiedzUsuńJak kokosowy to chyba nie muszę mówić jak bardzo bym chciała zjeść, bo to oczywiste? :D
OdpowiedzUsuńu mnie już zniknął ;)
Usuń