Ale nie tym razem :) Postanowiłam zrobić lekkie omlety w dwóch wersjach, ale obie podane z delikatnym kremem ryżowym.
To był świetny pomysł :)
Składniki:
Omlety
- 3 łyżki mąki ryżowej
- 2 łyżki mąki migdałowej
- 2 białka jajek
- 1 banan
- 1 łyżka karobu
- 1 łyżeczka stevi
- 5 łyżek płatków ryżowych
- 1 szklanka mleka (napoju) kokosowego
- 1/2 laska wanilii (firmy OWOCOWY RAJ)*
- 2 łyżeczki stevi
- 1 łyżeczka cukru pudru trzcinowego
Krem
- Płatki ryżowe ugotować w mleku ze stevią i wydrążonym miąższem z laski wanilii.
- Ugotowane płatki ostudzić i zblendować na gładki krem.
- Banana zblendować, białka ubić na sztywną pianę ze stevią i delikatnie wymieszać oba składniki z mąkami.
- Podzielić masę na dwie części, do jednej dodać karob i wymieszać.
- Na suchej teflonowej patelni smażyć omlety z obu stron (pod przykryciem).
- Gotowe omlety podawać z kremem i ulubionymi owocami, posypane cukrem pudrem trzcinowym.
*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
Kalorie:
Całość (4 omlety)- ok. 425kcal
1 omlet- ok. 106kcal