29 czerwca 2014

PLACKI JAGLANE Z BORÓWKAMI CZY TRUSKAWKAMI? :)

Z borówkami czy truskawkami...? Hm... borówki... truskawki...? Zdecydowanie jedno i drugie!
Bezglutenowe i pyszne! Idealny podwieczorek albo śniadanie? ;)

Śmiało mogę powiedzieć- lubię placki! :)))


Składniki:
  • 6 łyżek kaszy jaglanej
  • 2 łyżki mąki jaglanej
  • 1 jajko
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (lub pół łyżeczki sody)
  • 1 łyżeczka stevi
  • garść borówek
  • garść truskawek

Przygotowanie:
  1. Kaszę jaglaną opłukać, a następnie ugotować.
  2. Ugotowaną kaszę dokładnie zmiksować z żółtkiem, mąką jaglaną, proszkiem do pieczenia, stevią i jogurtem naturalnym.
  3. Białko ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą.
  4. Ciasto podzielić na dwie części- do jeden dodać borówki, do drugiej drobno pokrojone truskawki.
  5. Rozgrzać teflonową patelnię i nakładać po łyżce ciasta, lekko je rozsmarowując.
  6. Znacznie zmniejszyć temperaturę i smażyć pod przykryciem, następnie placki odwrócić i smażyć z drugiej strony trochę krócej.
  7. Placuszki podawać układając jeden na drugim (bądź rozkładać na talerzu) przekładając musem owocowym z truskawek i borówek.
Kalorie:
Całość (16 placków)- ok. 530kcal
1 placek- ok. 33kcal

By Niejadek Zjadł ObiadekCukrzyca ciążowa-obiadBłękitne skarby lata!